FESTIVAL ZNANOSTI

od 20. do 21. travnja 2018.

Tema: OTKRIĆA

na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

 

Kontak

Izv.prof.dr.sc. Stela Jokić
Stela.Jokic@ptfos.hr
+385 31 224-333

Arhiva

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Prof. dr. sc. TIHOMIR MOSLAVAC                           

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

TEHNOLOGIJA ULJA I MASTI

Tihomir.Moslavac@ptfos.hr

091-793-6960 ; 031/224-313

Životopis voditelja

Radim na Prehrambeno–tehnološkom fakultetu u Osijeku. Voditelj sam kolegija Tehnologiju ulja i masti gdje kao redoviti profesor predajem na predmetima Tehnologija ulja i masti, Prehrambeno inženjerstvo te Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla II. Znanstvena aktivnost usmjerena je na ispitivanje optimalnih procesnih parametara proizvodnje hladno prešanih i nerafiniranih jestivih biljnih ulja preradom raznih vrsta sjemenki i koštica uljarica te uljarskih kultura. Ispitivanje utjecaja dodatka prirodnih antioksidanasa i sinergista na promjenu oksidacijske stabilnosti proizvedenog hladno prešanog ulja raznih uljarskih kultura. Također, provode se istraživanja utjecaja sastojaka i procesnih parametara homogenizacije na reološka svojstva majoneze, namaza i maslaca iz raznih uljarskih kultura.

Suradnici

Daniela Paulik, tehnički suradnik

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

TEHNOLOGIJA ULJA I MASTI

Daniela.Paulik@ptfos.hr

 031/224-386

Životopis suradnika

Radim na Prehrambeno–tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tehnički suradnik sam na predmetima Tehnologija ulja i masti, Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla II i Prehrambeno inženjerstvo.

Naslov radionice

Otkrijte bogatstvo prirodnog tekućeg zlata

Sažetak

Zanima li vas dobivanje jestivog hladno prešanog suncokretovog,  konopljinog, lanenog, orahovog, makovog i dr. ulja očuvanih prirodnih svojstava osebujnog okusa, mirisa, boje te izrada neobičnih okusa namaza od uljarica. Dođite na radionicu i otkrijte atraktivnu proizvodnju visoko kvalitetnog, zdravog i suncem obogaćenog salatnog ulja te neodoljivog namaza od uljarica koji zrači sunčevom energijom. Otkrijte i osjetite punoću okusa prirodnog tekućeg zlata i doživite raznolikost mirisa i boja hladno prešanih salatnih ulja.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Laboratorij za tehnologiju ulja i masti,17.04.2018. (od 09.00 do 17.00 h)

Sponzori

1. ORGANICA VITA
Vraneševci 2a
33523 Čađavica

2. BB OIL d.o.o.
Trg L. Mirskog 1/II
31000 Osijek

3. OPG Ivica Gubo
Mala Pisanica 67
43270 V. Grdjevac

4. OPG Vučemilović Luka
Dobriše Cesarića 23 H
31000 Osijek

5. Tvornica ulja Čepin d.d.
Ul. Grada Vukovara 18
31431 Čepin

6. Grbić d.o.o.
Mlinska 90
34000 Požega

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 30 min

Voditelj

Ana-Marija Cikoš, mag. ing. (asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, acikos@ptfos.hr, 031/224 348)

Ana-Marija Cikošrođena je 18. rujna 1993. godine u Osijeku. Nakon završene Prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković u Osijeku, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Na istom fakultetu diplomirala je smjer prehrambeno inženjerstvo 2017. godine te stekla zvanje magistrice struke. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu u Saponia Osijek d.d. Nakon završenog studija, 2018. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na mjestu asistenta za rad na projektu ''Bioprospecting Jadranskog mora''. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij ''Prehrambeno inženjerstvo'' na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Predana je radu, odgovorna, sklona timskom radu i organizaciji. Voli nadograđivati svoje znanje i primjenjivati ga.

Suradnici

Izv. prof. dr. sc. Stela Jokić (prodekan za znanost, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, stela.jokic@ptfos.hr, 031/224 333)

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-procesno-inenjerstvo/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/415-stela-jokic

Stela Jokić rođena je 31. srpnja 1982. godine u Našicama. Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, smjer procesno inženjerstvo, 2007. godine počinje raditi kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, gdje završava 2011. godine poslijediplomski doktorski studij „Prehrambeno inženjerstvo“. Trenutno je u zvanju izvanredne profesorice i obnaša dužnost prodekanice za znanost. Bila je sudionik više programa mobilnosti i stekla je dragocjena znanja iz područja prehrambeno-procesnog inženjerstva. Svoj istraživački rad sa posebnim zadovoljstvom upotpunila je u laboratorijima diljem Njemačke, Mađarske, Slovačke, Italije, Srbije, Slovenije i Austrije. Preko CCUSA programa “WorkExperience USA” boravila je i radila u SAD-u 15 mjeseci. Voditeljica je nekoliko znanstveno-stručnih projekata koji se najvećim dijelom bave ekstrakcijom bioaktivnih spojeva iz različitog biljnoga materijala. Voli se baviti istraživanjima i širenjem svijesti o ljepoti znanosti i struke. Voli život i veseli se svakom novom danu. Ispunjava ju druženje i upoznavanje s različitim ljudima, istraživanje i otkrivanje novih znanstvenih spoznaja.

 

Josipa Grgić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 04.02.1995. u Osijeku. 2013. završila je Isusovačku klasičnu gimanziju s pravom javnosti u Osijeku. Nakon završenog preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku 2016. godine, na istom fakultetu upisuje diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

 

Matea Liška (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 22.09.1994. u Vinkovcima. Nakon završene Matematičke gimnazije u Vinkovcima 2013. godine, upisala je Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, preddiplomski studij Prehrambena tehnologija. Nakon završenog preddiplomskog studija 2017. godine, na istom fakultetu upisala je diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

 

TamaraRadanović (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 26.2.1994. u Somboru. Nakon završene Opće gimnazije u Belom Manastiru 2012. godine, upisuje preddiplomski studij Prehrambena tehnologija. 2017. godine završila je preddiplomski studij i upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Stručnu praksu odradila je u Tvornici mliječnih proizvoda Belje u Belom Manastiru.

 

MirjanaRomić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 10.02.1994. u Đakovu. 2013. završila je Opću gimnaziju u Osijeku. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku 2017. godine te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Naslov radionice

ČUDOTVORNI LABORATORIJ BILJNE KOZMETIKE – OTKRIJTE TAJNU LJEPOTE

Sažetak

Sigurno svi koristimo preparate poput krema, balzama, zubih pasti, dezodoransa.. Međutim, jeste li  se zapitali koji to sastojci daju kremama i balzamima sposobnost njege i zacijeljivanja kože, dezodoransima sposobnost neutralizacije neugodnih mirisa, a zubnim pastama sposobnost uništavanja bakterija u ustima? Odgovor je poznat još iz davne prošlosti u vrijeme drevnih civilizacija. Te civilizacije koristile su samo one sastojke koji su im bili pristupačni, a nalazili su se upravo u biljkama. Prošlost se ponavlja, a tako se mi sve više okrećemo prirodnoj biljnoj kozmetici. Upravo u takvoj kozmetici iz prošlosti, leži budućnost. Prirodni sastojci osigurati će našem licu vitalnost, našim zubima sjaj i svježinu, našoj koži njegu kakva joj je potrebna.

U našem čudotvornom laboratoriju biljne kozmetike saznati ćete o kojim je sastojcima zapravo riječ i shvatiti kako su nam svi na dohvat ruke. Zajedno ćemo napraviti kreme, balzame, šumeće kuglice za kupanje te dezodorans kreme koje se vrlo lako mogu napraviti i u vlastitom domu.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Laboratorij Zavoda za procesno inženjerstvo

17.04.2018

(od 09.00 do 17.00 h)

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Martina Jakovljević (mag.nutr., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mjakovljevic@ptfos.hr, 031 409 401)

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/9327-martina-jakovlj

Martina Jakovljević je rođena 7. prosinca 1992 godine. Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, smjer nutricionizam, 2016 godine počinje raditi kao stručni suradnik, a potom 2017. kao asistent na Katedri za kemiju i ekologiju. Tijekom studiranja, kao član Studentskog zbora sudjelovala je u organizaciji izvannastavnih aktivnosti, a ponajviše u radu na Festivalu znanosti gdje je pomagala u organizaciji i provođenju radionica za sve uzraste. Isto je nastavila i nakon zapošljavanja je tako ove godine sudjelovala u organizaciji i provođenju prve Noći znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku gdje je srednjoškolcima i svima ostalima predstavljen širok raspon aktivnosti kojima se zaposlenici Prehrambeno-tehnoškog fakulteta u Osijeku bave. Uživa u znanstveno-istraživačkom radu, no isto toliko i u širenju svijesti o važnosti i ljepoti struke i znanosti. Komunikativna je, društvena i prilagodljiva osoba koja uživa u svakom novom danu i prilici za otkrivanjem nečeg novog.     

Mario Komar, mag. educ. chem., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mkomar@ptfos.hr, 031/490-401)

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/9326-mario-komar

Rođen je 21. 3. 1992. u Virovitici. Nakon završenog Odjela za kemiju, nastavnički smjer, radio je u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji u Virovitici i Gimnaziji u Daruvaru. Trenutno je asistent na Katedri za kemiju i ekologiju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i student poslijediplomskog studija Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je na Festivalu znanosti 2017. godine i kao voditelj radionice na 1. Noći znanosti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Bavi se zelenom sintezom heterocikličkih spojeva s biološkom aktivnošću.

Suradnici

Imena i prezimena suradnika i osnovni podaci o njima (zvanje, sastavnica, e-mail, telefon)

Životopisi  suradnika (do 100 riječi ili 10 redaka) + osobna web stranica

Naslov radionice

Otkrijmo važnost voća i povrća i u kemiji!

Sažetak

Sigurno ste bezbroj puta čuli kako je unos voća i povrća neophodan za održavanje zdravlja, no jeste li čuli kako je upotreba voća i povrća važna i u kemiji? Pomoću voća i povrća moguće je pokazati ili objasniti brojne zakonitosti uz jednostavne i nadasve zanimljive pokuse. Primjenom određenog voća i povrća možemo odrediti jesu li kemikalije koje koristimo u svakodnevnom životu kisele, neutralne ili lužnate. Osim funkcije prirodnih indikatora, određene vrste voća zbog svog sastava mogu izazvati burne reakcije s nekim tvarima pa tako možemo proizvesti male prirodne i mirišljave bombe. Iz svakog pokusa važno je nešto i naučiti pa ćemo tako ovdje naučiti iz jednog pokusa sa različitim tekućina kako spriječiti vaše ukusne jabuke da promijene boju i postanu smeđe, a na primjeru povrća naučiti ćemo i kako to točno biljke upijaju vodu koja im je važna za život i rast.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Laboratorij za kemiju i ekologiju

17.4.2018., 9:00 – 17:00

Ciljna publika

Predškolska djeca i učenici osnovnih škola

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 20 min

Voditelj

mag. nutr. Dijana Podravac, asistent,

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, dijana.podravac@ptfos.hr, 031/224-365

Dijana Podravacrođena 9. rujna 1987. u Osijeku, Hrvatska gdje je završila srednju tehnološku školu “Ruđer Bošković” te započela studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku u listopadu 2008. Godine. Magistrirala je Znanost o hrani i nutricionizam u srpnju 2016., te se u prosincu iste godine zaposlila kao znanstveni novak/asistent na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u gdje trenutno radi na Katedri za biologiju i mikrobiologiju.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8357-dijana-podravac

Suradnici

dr. sc. Lidija Dujmović, docent,

Prehrambeno-tehnološki fakultet, lidija.lenart@ptfos.hr, 031/224-318

 

Lidija Dujmović rođena je 20.09.1959. Diplomirala je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 1983., a na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu je 1998. magistrirala, a 2004. godine i doktorirala. Radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku od 1999., a trenutno kao docentica na kolegiju Opća mikrobiologija na Katedri za biologiju i mikrobiologiju te je I predsjednica Katedre.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/179-lidija-lenart

Naslov radionice

Zaviri u nevidljivi svijet

Sažetak

Naš svijet nastanjuju sićušna stvorenja koja su premalena da bismo ih mogli vidjeti iako su svugdje oko nas. Ovi životni oblici, mikroorganizmi, se ne mogu pojedinačno vidjeti golim okom. Kolonije bakterija ili miceliji plijesni su vidljivi oku jer se sastoje od nakupina stanica tih mikroorganizama, ali je njihov rast teško primijetiti jer nam se zbog veličine čini spor. Povećavajući sliku u mikroskopu ili ubrzavajući snimku rasta, možemo otkriti kako izgleda i kako se ponaša taj čudesan nevidljivi svijet.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet, 17.04.2018. (od 9.00 do 15.00h)

Ciljna publika

svi

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Ivana Flanjak (docent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ivana.flanjak@ptfos.hr, 031/224-394)

 

Doc. dr. sc. Ivana Flanjak rođena je 25. kolovoza 1979. godine u Đakovu. Diplomirala je 2004. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a doktorirala na istom fakultetu 2012. godine. Od 2013. je docent na Katedri za kakvoću hrane na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Znanstveno istraživanje i usavršavanje vezano joj je za područje kvalitete i sigurnosti hrane, primjenu instrumentalnih metoda u analitici hrane te senzorsku analizu hrane.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/76-ivana-flanjak

Suradnici

Ivana Križić (studentica druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, ikrizic@ptfos.hr)

Rođena je 30. lipnja 1994. godine u Slavonskom Brodu. Od 2009. do 2013. godine je pohađala Medicinsku školu u Rijeci te stekla zvanje farmaceutskog tehničara. Zatim upisuje preddiplomski studij prehrambene tehnologije u Osijeku te ga završava 2016. godine.

 

Ana Soldić (studentica druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, aslobodjanac@ptfos.hr)

Rođena 9. ožujka 1992. u Đakovu, gdje je završila Opću gimnaziju A.G. Matoša. 2016. godine završava preddiplomski studij Prehrambene tehnologije.

 

Ilijana Vukadin (studentica druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, ivukadin@ptfos.hr)

Rođena 20. listopada 1992. u Livnu, ondje završava Gimnaziju Livno, te upisuje preddiplomski studij Prehrambene tehnologije i završava ga 2016. godine.

Naslov radionice

Otkrivanje moći osjetila

Sažetak

Vjerujete li u potpunosti svojim osjetilima? Smatrate li da Vas ponekad varaju?

Različite boje hrane i pića utječu na našu percepciju okusa, pa se tako crvena i narančasta boja povezuju sa slatkim okusom, zelena i žuta s kiselim, a bijela boja sa slanim. S druge strane žuta i narančasta boja kod ljudi izazivaju asocijaciju na citrusne i voćne arome. Jednako važna su i osjetila okusa i njuha koja su se evolucijom razvila u svojevrsne detektore poželjne i nepoželjne hrane, pa kiseli okus često ukazuje na stupanj zrelosti ili fermentiranu hranu, slatki okus sugerira hranu bogatu energijom, gorki na potencijalno opasne tvari, umami na izvor bjelančevina, a slani okus na hranu bogatu elektrolitima. Mirisi nam također služe u određivanju stupnja zrelosti voća i povrća, ali i upozoravaju na pokvarenu hranu. Sva ova osjetila zajedno daju nam pretpostavku o tome kakvu hranu unosimo u organizam, stoga osobe često na temelju toga odlučuju o njenoj prihvatljivosti.

No, isključimo li samo jedno od ovih osjetila možemo li biti sigurni da je ono što vidimo ili osjetimo, bilo osjetilom okusa ili njuha, zaista onakvo kakvo se čini? Pridružite nam se u otkrivanju snage i sinergije ljudskih osjetila kroz testiranje misterioznih napitaka i čudnovate hrane.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Laboratorij za senzorske analize, 17.04.2018.

Ciljna publika

Osnovna i srednja škola

 

Radionica

45 minuta

Voditelji

Ivana Ivić (mag. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, iivic@ptfos.hr, 031/224-355)

 

Ivana Ivić rođena je 21.10.1990. u Doboju (BiH). Završila je opću gimnaziju u Odžaku (BiH), nakon čega upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine, nakon čega je radila kratko u Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku, na odjelu za mikrobiologiju hrane. U travnju 2016. godine zapošljava se kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, na Katedri za prehrambeno inženjerstvo, gdje upisuje i poslijediplomski doktorski studij Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8354-ivana-ivic

 

Gordana Šelo(mag. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, gselo@ptfos.hr, 031/224-354)

 

Gordana Šelo rođena je 17. lipnja 1988. godine u Vinkovcima. Nakon završene opće gimnazije A. G. Matoša u Đakovu, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine na Zavodu za procesno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu na Institutu kemijske tehnologije u Pragu. Nakon završetka studija radila je kao stručni suradnik na projektu „ProBioTech“, zatim kao tehnolog u proizvodnji u firmi Pekar d.o.o. u Vinkovcima. 2016. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na radno mjesto asistenta na Katedri za tehnološke operacije te upisuje poslijediplomski studij Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8358-gordana-selo

 

Maja Ižaković(mag. ing.,asistentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, maja.izakovic@ptfos.hr, 031/224-355)

 

Maja Ižakovićrođena je 21. kolovoza 1990. godine u Vinkovcima. Nakon završene Gimnazije M.A.Reljkovića u Vinkovcima, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je procesno inženjerstvo 2015. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu na Institutu kemije u Pragu, a nakon završenog studija stručno osposobljavanje odradila je u tvornici biodizela kao inženjer u laboratoriju. Nakon stručnog osposobljavanja, 2016. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na mjestu asistenta iz biologije. Iste godine upisuje Poslijediplomski interdisciplinarni sveučilišni studij Molekularne bioznanosti na Odjelu za biologiju u Osijeku.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8343-maja-izakovic

 

 

Suradnici

Jelena Panak Balentić (mag. ing.,asistent na projektu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jelena.panak@ptfos.hr, 031/224-337)

 

Jelena Panak Balentićrođena je 06. rujna 1990. godine u Našicama. Nakon završene prirodoslovno-matematičke gimnazije u Našicama, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine na Zavodu za prehrambeno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Nakon završetka studija zapošljava se kao stručni suradnik na projektu „Application of food industry by-products in development of functional and environmentally friendly extruded food products and additives“,  na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, u sklopu kojeg  radi eksperimentalni dio doktorske disertacije na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8356-jelena-panak-balentic  

 

Ema Salopek (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek esalopek@ptfos.hr)

 

Ema Salopek rođena je 11.01.1999. u Vinkovcima. Završila je  Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Vinkovcima. Studentica je prve godine preddiplomskog studija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

 

Željka Raguž(studentica, Prehrambeno-tehnoloski fakultet Osijek,zraguz@ptfos.hr)

 

Željka Ragužrođena je 10.09.1998. u Vinkovcima. Završila je Opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Studentica je prve godine preddiplomskog studija na Prehrambeno-tehnoloskom fakultetu u Osijeku.

 

Kristina Kelemen(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, kkelemen@ptfos.hr)

 

Kristina Kelemen rođena je 01.04.1998. godine u Vinkovcima. Završila je Opću gimnaziju u Vinkovcima te je studentica prve godine preddiplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

 

Martina Bobek(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mbobek@ptfos.hr)

 

Martina Bobekrođena 19.1.1999. godine u Vinkovcima. Završila je opću gimanziju u Županji te je studentica prve godine preddiplomskog studija Prehrambenog-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Naslov radionice

Otkrijte elemente periodnog sustava!

Sažetak

Na radionici će se kroz kratku prezentaciju, kviz, pano i zanimljivu interakciju sa učenicima naučiti koji su to osnovni elementi periodnog sustava elemenata te gdje se mogu pronaći u prirodi i u svakodnevnom okruženju. Takvo učenje biti će ostvareno kroz interakciju s učenicima u vidu igre u kojoj će učenici samostalno tražiti i otkrivati elemente periodnog sustava u laboratoriju (ovisno o tome što grade i gdje se mogu pronaći), nakon čega će ih slagati na pano periodnog sustava elemenata prema atomskom broju. Sadržaj radionice upotpunit će se sažimanjem naučenog kroz kratak interaktivni kviz.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Laboratorij za tehnologiju vina, 17.4.2018. (od 9 do 17h)

Ciljna publika

učenici osnovnih škola (viši razredi) i srednjih škola

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 20 min

Voditelji

dr. sc. Tihomir Kovač, dr. sc. Ivana Tomac, doc. dr. sc. Ante Lončarić

Suradnici

Studenti (4), Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

e-mail:

Životopisi  suradnika (do 100 riječi ili 10 redaka) + osobna web stranica

Naslov radionice

Otkriće boja u hrani

Sažetak

Na radionici „Otkriće boja u hrani„ ćete saznati što je boja, zašto je hrana obojena te koje to molekule daju hrani boju. Također ćemo naučiti kako sačuvati boju hrane tijekom pripreme te svijetli li hrana u mraku. Pobjednik obojanog kviza će otići kući sa svjetlećom nagradom!

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 17.04.2018. (od 09.00 do 17.00 h)

Ciljna publika

Predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 30 min

Voditelj

doc. dr. sc. Bojan Šarkanj, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, bsarkanj@ptfos.hr, 031 224 341 ;

 

Rođen je 11. listopada 1984. godine u Čakovcu. Maturirao je 2003. godine u srednjoj školi Prelog kao prehrambeni tehničar, a zatim je upisao Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku gdje je 2007. godine diplomirao. Doktorirao je 2014 godine na temi: „Utjecaj inhibitora glutation S-transferaze na produkciju aflatoksina plijesni Aspergillus flavus“. U pekari „Supetar“ zaposlen je od lipnja do kolovoza 2003. godine. Na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku je od 2007. godine zaposlen kao znanstveni novak na projektu „Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksikogenoj zaštiti hrane“. U zvanju docenta sudjeluje u izvođenju kolegija Toksikologija hrane na preddiplomskom studiju, Prehrambena biokemija, Fiziologija probave, Opasnosti vezane uz hranu, Nutricionistički aspekti pripreme hrane i Toksikologija radne sredine na diplomskom studiju, te Nutricionistički aspekti pripreme hrane, Opasnosti vezane uz hranu i Toksikologija hrane na specijalističkom studiju. U više navrata (2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017) se znanstveno se usavršavao u Austriji (analitika mikotoksina, BOKU, IFA Tulln).

 

Biljana Crevar, dipl. ing. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, biljana.crevar@ptfos.hr,  031 224 329;

Biljana Crevar rođena je 9. travnja 1981. godine u Osijeku. Nakon završene srednje Tehnološke škole u Osijeku, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2008., nakon čega radi kao tehnolog u proizvodnji bezalkoholnih pića (Matica d.o.o.). Godine 2009. radi kao pomoćni djelatnik centralnog laboratorija (Kandit premijer d.o.o) nakon čega sve do 2014. radi kao trgovac (Spar Hrvatska d.o.o.). Godine 2014. zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na radno mjesto tehničkog suradnika u nastavi, Katedra za biokemiju i toksikologiju.

Suradnici

Studenti (17), Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

e-mail:bsarkanj@ptfos.hr

Naslov radionice

Otkrijte što sve sendvič vidi tijekom probave.

Sažetak

Na radionici „Otkrijte što sve sendvič vidi tijekom probave“ ćete saznati od čega se hrana sastoji, te kako prolazi kroz uvećani model probavnog sustava, od ulaska u ustima do izlaska neprobavljenog ostatka! Saznajte što se s hranom događa u pojedinim organima, koje izlučevine su prisutne i potrebne te gdje se pojedine komponente apsorbiraju.

Mjesto i vrijeme

Hodnik Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, 17.04.2018. (od 9 do 17h)

Ciljna publika

 predškolska djeca, učenici osnovnih škola

 Predavanja

 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

Blanka Bilić Rajs, mag. ing.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

bbilic@ptfos.hr

031/224-364

Blanka Bilić Rajs rođena je 16. ožujka 1988. godine u Vinkovcima. Osnovnu i srednju školu opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića završila je u Vinkovcima te je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek upisala 2007. godine. Zvanje sveučilišne prvostupnice (baccalaurea) inženjerke prehrambene tehnologije stekla je 2010. godine te je iste godine upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na istom fakultetu. Zvanje magistre prehrambenog inženjerstva (mag. ing. techn. aliment.) stječe 2011. godine.

Zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 2012. godine u svojstvu asistenta na Katedri za kakvoću hrane te iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/images/stories/djelatnici/B__Bili_Europass_CV-Hr.pdf

Naslov predavanja

Tajna sastava jedne od najsavršenijih hrana iz prirode

Sažetak

Med je najstarija hrana i lijek o kojem postoje mnogi zapisi, a vjerovalo se da zbog sojih pozitivnih učinaka ima magične moći. On je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod kojeg medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili od medne rose, skupljaju ga, dodaju mu vlastite specifične tvari i odlažu u stanice saća da sazrije. Koje su to komponente koje med čine jednom od najsavršenijih hrana prirode, koje vrste meda postoje, ima li med i ljekovita svojstva te može li se otkriti patvoren med saznat ćemo ovim predavanjem. 

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)  18.04.2018,

9.00h-9.30h

Ciljna publika

Učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola

 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

doc. dr. sc. Tihana Marček (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; tihana.marcek@ptfos.hr;+385 31 224 389)

Doc. dr. sc. Tihana Marček rođena je 1978. godine u Osijeku. Diplomirala 1997. Godine na Pedagoškom fakultetu Osijek, smjer Biologija-kemija. Doktorsku disertaciju iz polja biologija obranila je 2013. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2016. docentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek na Katedri za biologiju i mikrobiologiju. U periodu od lipnja do srpnja 2015. te od kolovoza do rujna 2017., usavršavala se na Agronomskom institutu u Mađarskoj.  Znanstveno područje djelovanja su joj abiotički i biotički stres u biljaka. Sudjeluje u izvođenju nastave na prediplomskom i diplomskom studiju. Trenutno je voditeljica jednog istraživačkog projekta financiranog od strane osječko-baranjske županije te suradnica na znanstvenom projektu Hrvatske Zaklade za znanost.  

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/74-tihana-marcek

Naslov predavanja

Kako otkriti biljku pod stresom

Sažetak

„To je sve zbog stresa“. Česta je izjava koja je gotovo postala pravilo u svakodnevnoj komunikaciji. Kada govorimo o stresu, obično ga povezujemo s nečim lošim, negativnim no u stvarnosti on nam pomaže da se prilagođavamo s zahtjevima okoline u cilju preživljavanja. Poznato je da su reakcije živih organizama na stres usmjerene njegovom uklanjanju ili ublažavanju štetnih posljedica. Dok neki organizmi u stresnoj situaciji jednostavno pribjegnu strategiji „bijega“ drugi su zbog sjedilačkog načina života primjerice biljke, prisiljeni razviti sofisticirane mehanizme obrane. Ti obrambeni mehanizmi uključuju složenu regulatornu mrežu koja prima informacije izvan stanice a čine ju signalne molekule koje induciraju i kontroliraju obrambeni odgovor. Što se događa s biljkama kada im je hladno, vruće, kada su „žedne“ ili kada su „u vodi do grla“ te kako odgovaraju na napade patogena ili čak drugih biljnih vrsta, intrigante su teme koje okupiraju brojne znanstvenike. Kroz ovo predavanje, saznat ćete kojim se oruđem biljke služe da bi preživjele turbulentne i pomalo kaotične okolišne uvjete.   

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)  18.04.2018,

9.30h-10.00h

Ciljna publika

Učenici srednjih škola, studenti

                         

Predavanje

Predviđeno trajanje: 20 min (15 min predavanje + 5 min pitanja i diskusija)

Predavač

Korana Cindrić(Pehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, kcindric@ptfos.hr)

Studentica sam diplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, smjer Prehrambeno inženjerstvo. Završila sam Prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića. U slobodno vrijeme volim istraživati, učiti nove stvari i usavršavati  znanje iz struke i izvan nje. Pokušavam naučiti i neke nove vještine, a područja koja me interesiraju su: nutricionizam, psihologija i marketing.

dr. sc. Marija Nujić (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mnujic@ptfos.hr, 031 224 377)

Dr. sc. Marija Nujić poslijedoktorandica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Područje interesa su joj zaštita i pročišćavanje voda i otpadnih voda. Koautorica je više znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima iz područja zaštite i poročišćavanja voda.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3260-marija-nujic

Naslov predavanja

Otkrivamo kakvu vodu pijete

Sažetak

Na ovom predavanju otkrit ćemo nešto više o vodi koju svakodnevno pijemo i koristimo u različite svrhe. Cilj je upoznati slušatelje s vrstama vode i razlikama između pojedinih voda. Pojasnit će se što je tvrdoća vode, a kroz zanimljive primjere, slušateljima će se otkrit će se ima li voda okus i kakav je on kod različitih vrsta voda. Osim toga, slušatelje će se osvijestiti o važnosti konzumacije vode i utjecaju na ljudsko tijelo.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)  18.04.2018,

10.00h-10.30h

Ciljna publika

Ciljana publiku ( učenici srednjih škola, studenti, građanstvo)

 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min

Predavač

prof. dr. sc. Jovica HARDI, red. prof. u trajnom zvanju

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Jovica.hardi@ptfos.hrjhardi777@gmail.com  098-163-96-63

Životopis  predavača:

Rođen 08. 09. 1956. godine u Brčkom. Završio Kemijsku tehničku školu u Osijeku 1974. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku diplomirao 1980. godine. Na PTF od 1981. asistent na predmetu Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda. Doktorirao 1992. na PBF Zagreb. Za docenta je izabran 1996., a za izvanrednog profesora 2000., u zvanje redovitog profesora izabran je 2008., a u trajno zvanje 2013. godine. Sudjelovao na 7 znanstvenih projekata, voditelj jednog domaćeg i 2 međunarodna projekta. Sudjelovao u vođenju 25 diplomskih radova, mentor 105 diplomskih radova, te 15 završnih radova. Mentor 2 obranjena magisterija i 3 obranjena doktorata. Objavio je preko 100 znanstvenih publikacija, od kojih 50 u znanstvenim bazama, indeksirani radovi citirani preko 150 puta, a ukupna citiranost radova vidljiva u međunarodnim bazama je preko 200. Sudjelovao je na kongresima s 55 radova, autor 7 stručnih radova, 2 patenta, 6 novih proizvoda mljekarske industrije, sudjelovao je i/ili izradio 10 međunarodnih i 5 domaćih projekata tvornica prehrambene industrije. U 2015. godini osvojio 6 zlatnih medalja za inovacije iz područja biotehničkih znanosti, (3 na svjetskoj izložbi znanstvenih inovacija, grand prix pehar i diplomu Instituta za genetiku, fiziologiju i zaštitu bilja Ministarstva znanosti Republike Moldavije), inovativni dodatak prehrani na INOVA 2017 zlatna medalja.

Osobna web stranica: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-prehrambene-tehnologije/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/195-jovica-hardi

Naslov predavanja

OTKRIĆA SU UVIJEK USMJERAVALA RAZVOJ ČOVJEČANSTVA ALI ČOVJEK SVAKODNEVNO OTKRIVA NEŠTO NOVO

Sažetak

Bezbrojna otkrića čovjeku su pomogla da ovlada vještinama koja su olakšavala život i ubrzavala razvoj na svim razinama ljudske djelatnosti. Predavanje daje kratki osvrt na najznačajnija velika otkrića, znanstvena otkrića, ali ukazuje i na kategorije otkrića na različitim razinama svijesti i različitoj životnoj dobi čovjeka, te neočekivana ugodna i neugodna otkrića koja ponekad uljepšavaju svakodnevnicu.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)  18.04.2018,

10.30h-11.00h

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 Posteri 

Poster

 

Autor

Petra Matić dipl.ing., asistent, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, petra.matic@ptfos.hr, 031/224-346

 

Petra Matić rođena je 22. svibnja 1985. godine u Čakovcu. Nakon završene Srednje škole Prelog, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo 2010. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. 2014. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Naslov

Otkrića adsorpcijskih izotermi u procesu adsorpcije

Opis

Na posteru će biti prikazane adsorpcijske izoterme koje su otkrivene kako bi se mogao opisati proces adsorpcije. Adsorpcija se koristi u mnoge svrhe u svakodnevnom životu, a neke od njih će biti prikazane na posteru.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 17.04.2018.

Ciljna publika

Učenici srednjih škola

 

Poster

Poster

Autor

doc. dr. sc. Ante Lončarić, dr. sc. Ivana Tomac, dr. sc. Tihomir Kovač
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

doc. dr. sc. Ante Lončarić

e-mail: ante.loncaric@ptfos.hr

web: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3245-ante-loncaric

Ante Lončarić docent je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Radi kao suradnik na katedri za Tehnologiju voća i povrća. Znanstveni interes mu je vezan uz proučavanje stabilnosti visoko vrijednih molekula hrane od kojih neke daju i boju voću i povrću.

dr. sc. Ivana Tomac

e-mail: itomac@ptfos.hr

web:http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/1945-ivana-tomac

Ivana Tomac poslijedoktorand na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku na Katedri za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode. Znanstveni interes joj je povezan uz primjenu različitih tehnika (elektrokemijske, spektroskopske) za analizu hrane.

dr. sc. Tihomir Kovač

e-mail: tihomir.kovac@ptfos.hr  

web: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3264-tihomir-kovac

Tihomir Kovač je poslijedoktorand zaposlen na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Kao suradnik sudjeluje u izvođenju kolegija Biokemija te Interakcija hrane i gena. Znanstveni interes mu je vezan uz proučavanje biološki aktivnog djelovanja nanočestica, plijesan Aspergillus flavus, sekundarni metabolizam plijesni i oksidativni stres.

Naslov

Otkriće boja u voću i povrću

Opis

Poster „Otkriće boja u voću i povrću“daje pregled molekula koje daju boju voću i povrću, njihova svojstva i stabilnost. Također, poster će otkriti koje su to skrivene boje u voću i povrću te kako ih možemo razotkriti.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 17.04.2018.

Ciljna publika

Učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Predavanje

45 min

Predavač

Marija Nujić (mag. ing., Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mnujic@ptfos.hr, 031/224-377)

Mirna Habuda-Stanić (Izv. prof. dr. sc. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mirna.habuda-stanic@ptfos.hr, 031/224-326)

 

Marija Nujić, mag. ing. je asistentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Rođena 1988. u Ljubljani (Slovenija). Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, 2011., počinje raditi kao asistent na istom fakultetu i trenutno je u fazi izrade doktorske disertacije u sklopu kojeg se usavršavala u Francuskoj i Sloveniji.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3260-marija-nujic

 

Izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić izvanredna je profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Područje interesa su joj zaštita i pročišćavanje voda, a nositeljica je nekoliko kolegija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te Građevinskom fakultetu Osijek. Predsjednica je Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa „VODA ZA SVE“, članica nekoliko Povjerenstva pri Ministarstvu poljoprivrede i Radnih grupa pri Hrvatskoj agenciji za hranu. Od 2015. izabrana je za civilnog stručnjaka u Zajedničkoj skupini za zdravlje, poljoprivredu i hranu (JHAFG) u okviru NATO-a. Autorica i koautorica je više znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima iz podračja zaštite i pročišćavanja vode.

 

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3261-mirna-habuda-stanic

Naslov predavanja

Vrijeme je za vodu

Sažetak

Bez vode nema života na zemlji. Bez vode, niti jedan posao nije moguće obaviti i svima je potrebna voda. No, za mnoge, voda je i način života. Voda je izvor inspiracije, glazbe, umjetnosti… Predavanje namijenjeno srednjoškolcima, studentima i svima koji žele saznati više o važnosti vode u našim životima.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

 

 

 

 

 

 

Predavanje

45 min

Predavač

Ivana Ivić(mag. ing., Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, iivic@ptfos.hr, 031/224-319)

Ivana Ivić, mag. ing. je asistentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Rođena je 1990.u Doboju (BiH). Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek 2014., radila je najprije u Zavodu za javno zdravstvo nakon čega počinje raditi kao asistent na fakultetu, gdje je upisala i doktorski studij.

Naslov predavanja

Vino kroz vrijeme

Sažetak

Povijest vina i vinove loze seže daleko u prošlost, a arheološki dokazi ukazuju na to da se prva proizvodnja vina dogodila u Iranu i Armeniji oko 6000 godina prije Krista. Dokazi ukazuju da su stari Grci koristili prešu za grožđe i amfore za čuvanje vina. Unaprjeđivanje vinogradarstva i vinarstva se nastavilo u Rimskom Carstvu gdje su se proizvodila suha, desertna i aromatizirana vina. Propadanjem Rimskog Carstva, u srednjem vijeku jedini centri za proizvodnju i distribuciju vina su Crkva i samostani. Razvoj vinarstva u Hrvatskoj prati događanja u Europi i svijetu, a širenjem kršćanstva doživljava svoj procvat. Zbog otkrića Amerike, Australije i Novog Zelanda, te industrijske revolucije, potražnja za vinom raste, a otkrivaju se i nove tehnologije proizvodnje. Međutim, postoji jedan drugi način na koji se može povezati vino i vrijeme. Vrijeme odležavanja, odnosno „starenje“ vina jedan je od glavnih čimbenika tijekom proizvodnje vina. U prošlosti su ljudi većinom konzumirali mlada vina, budući da su bila podložna kvarenju. Otkrićem primjene sumpora i novih tehnologija u proizvodnji vina, odležavanje igra ključnu ulogu u dobivanju vrhunskih vina u njihovoj punoj zrelosti.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Predavanje

45 min

Predavač

Dijana Podravac(mag. nutr., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, dijana.podravac@ptfos.hr, 031/224-365)

Dijana Podravacrođena je 09. rujna 1987. godine u Osijeku. Završila je Tehničku i prirodoslovnu gimnaziju „Ruđer Bošković“ te upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet. Stručnu praksu je odradila u sklopu IAESTE razmjene studenata u laboratorijima za kontrolu kvalitete u tvornici snack proizvoda Zweifel AG, Švicarska. Eksperimentalni dio Diplomskog rada je odradila u Centru za analitiku, Odjelu za agrobiotehnologiju, BOKU, Tulln, Austrija. Diplomirala je Znanost o hrani i nutricionizam 2016. godine i iste godine se zapošljava na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku kao asistentica na Mikrobiologiji hrane i Brzim metodama analize hrane. Od veljače 2017. godine studira na Poslijediplomskom svučilišnom studiju Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8357-dijana-podravac

Naslov predavanja

Posljednji univerzalni zajednički predak

Sažetak

Drvo života je detaljno upotpunjeno I pokazuje međusobnu povezanost različitih vrsta, međutim, organizam iz kojeg su naknadno evoluirali svi drugi oblici života I dalje je nepoznanica. Posljednji univerzalni zajednički predak (eng. Last Universal Common Ancestor - LUCA) je, prema sadašnjim spoznajama, mikroorganizam koji se razvio na Zemlji prije otprilike 3,8 milijardi godina. Iz njega su se razvile bakterije, arhebakterije, a potom I eukarioti. Usporedbom genoma različitih vrsta, znanstvenici pokušavaju odrediti svojstva tog organizma, što je posebno komplicirano kod bakterija. U bakterija je moguće izmjenjivanje DNK I između vrsta, a ne samo nasljeđivanjem, te je teško odrediti je li određeni gen naslijeđen od zajedničkog pretka ili je tijekom evolucije izmijenjen s nekom drugom vrstom zbog svoje dominantnosti. Prema dosadašnjim spoznajama, pronađeno je 355 gena koje je LUCA imao I prema njima je bio anaeroban, termofilan I ovisan o plinovima. Ove, kao I još neka druga svojstva sugeriraju kako je nastanjivao ekstremnu okolinu, bez kisika I rastao pri visokim temperaturama. Vjerojatno je nastao u blizini geotermalnih izvora na dnu oceana, gdje I danas žive slični mikroorganizmi, ali ikad mu se točno podrijetlo otkrije, ostaje pitanje u kojem trenutku je taj mikroorganizam od neživih molekula postao živ.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti

 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min

Predavač

Jovica Hardi (redoviti profesor u trajnom zvanju, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jovica.hardi@ptfos.hr, 031/224-310)

Jovica Hardirođen je 08. rujna 1956. godine u Brčkom. Doktorirao 1992. na PBF Zagreb s tezom „Postupak dobivanja intenzivne arome edamskog sira na model-sustavima. Od 2000. vodi Katedru za mljekarstvo, a 2001. postaje šef katedre za Metodiku znanstvenog rada. Nositelj je kolegija Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, Uvod u znanstvenoistraživački rad, Poznavanje sirovina prehrambene industrije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te kolegija Mljekarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Osijek.

Sudjelovao na 7 domaćih znanstvenih projekata, a voditelj jednog domaćeg i dva međunarodna znanstvena projekta. Objavio više od sto znanstvenih publikacija. Sudjelovao je na brojniim međunarodnim i domaćim kongresima. Autor je 2 patenta i 6 novih proizvoda mljekarske industrije. Sudjelovao je u izradi ili samostalno izradio 10 međunarodnih i 5 domaćih projekata tvornica prehrambene industrije.

Naslov predavanja

Vrijeme kao višeznačni parametar koji se koristiti jednostavno, a uz puno znanja njime moćno upravlja

Sažetak

Zbog bogatstva hrvatskog jezika, VRIJEME u kontekstu izričaja ima višestruko i pojmovno različito značenje. U predavanju je sažeto prikazan skup pojmova vezanih uz jedinicu vremena kao mjere za dimenziju u kojoj se odvijaju kemijske i biokemijske reakcije, fizikalne zakonitosti vezane za vrijeme, te kao interval životnog vijeka svih živih bića na našoj planeti.

Prokomentiran je pojam vremena kao periode, raspona ili zasebne nove cjeline u skupnim događanjima vezanim za geografske, geopolitičke ili nacionalne identitete i zajednice.

Ukazano je na znanje čovjeka koje je stjecao kroz dugi životni vijek na planeti Zemlji uz praćenje promjena vremena prema prirodnim zakonitostima, te njegova spremnost i sposobnost da danas donosi odluke i provodi promjene vremena kao klimatskog (meteorološkog) parametra na opću dobrobit i korist čovječanstva, ali i dokazivanje moći.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Ciljna publika

učenici srednjih škola

 

Radionica

30 minuta

Voditelj

Maja Ižaković(mag. ing.,asistentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, maja.izakovic@ptfos.hr, 031/224-355)

 

Maja Ižakovićrođena je 21. kolovoza 1990. godine u Vinkovcima. Nakon završene Gimnazije M.A.Reljkovića u Vinkovcima, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je procesno inženjerstvo 2015. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu na Institutu kemije u Pragu, a nakon završenog studija stručno osposobljavanje odradila je u tvornici biodizela kao inženjer u laboratoriju. Nakon stručnog osposobljavanja, 2016. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na mjestu asistenta iz biologije. Iste godine upisuje Poslijediplomski interdisciplinarni sveučilišni studij Molekularne bioznanosti na Odjelu za biologiju u Osijeku.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8343-maja-izakovic

Suradnici

Veronika Barišić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, vbarisic@ptfos.hr, 091/5162230)

Rođena je 02.03.1994. u Đakovu, gdje je 2012. godine završila Srednju strukovnu školu Braće Radića, smjer Ekonomist. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu 2015. godine, te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Jamnici d.d.

 

Ana-Marija Cikoš (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, acikos@ptfos.hr, 098/ 133 4624)

Rođena je 18.09.1993. u Osijeku. 2012. godine završila je smjer Prirodoslovna gimnazija u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 2015. godine te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Saponia Osijek d.d. Članica je Studentskog zbora Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

 

Mihaela Marić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mmaric12@ptfos.hr, 095/896 6129)

Rođena je 28.02.1994. u Dubrovniku. Tamo 2011. završava Medicinsku školu, smjer Sanitarni tehničar. Trenutno pohađa preddiplomski studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Stručnu praksu odradila je u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Naslov radionice

Godišnja doba u laboratoriju

Sažetak

Na radionici će se naučiti kako u laboratoriju i kod kuće možemo odraditi jednostavne pokuse u kojima dolazi do nastanka kiše, oblaka, tornada, duge.

Na temelju tih pokusa djeca će naučiti kako dolazi do promjena vremenskih uvjeta, na njima razumljiv način. Na taj način motivirati će se djeca za interes o biologiji, kemiji, fizici te ostalim područjima prirodnih znanosti.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Laboratorij iz biologije

Ciljna publika

predškolska djeca, učenici osnovnih škola (niži razredi)

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Ivana Tomac(asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, itomac@ptfos.hr, 031/224-346)

 

Ivana Tomac je rođena 31. 05. 1979. u Osijeku. Vježbenički staž odradila je u Odsjeku sanitarne inspekcije Ureda državne uprave Osječko – baranjske županije u Osijeku 2005. godine, zatim je 2007. godine radila u Razvoju tekućih deterdženata Saponia d.d. Osijek kao asistent te od 2008. na Poljoprivrednom institutu Osijek u Agrokemijskom laboratoriju kao znanstveni novak. Od 2011. godine radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku na Katedri za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode. Pri istom Fakultetu je obranila doktorsku disertaciju. Tijekom diplomskog studija boravila je tri mjeseca na stručnoj praksi na Instituto Tecnológico de Veracruz, Mexico te je za vrijeme poslijediplomskog studija boravila na stručnom usavršavanju Odsjek za analitičku kemiju, Faculty of Chemical and Food Engineering, Slovak Technical University u Bratislavi. Sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju na predmetima Katedre. Njena znanstveno-istraživačka problematika vezana je za razvoj i primjenu elektrokemijskih metoda. Članica je Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-primijenjenu-kemiju-i-ekologiju/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/1945-ivana-tomac

Suradnici

Tihomir Kovač (asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, tihomir.kovac@ptfos.hr, 031/224-378)

 

Rođen je 29. srpnja 1986. u Pakracu. Maturirao je 2005. u Srednjoj školi „August Šenoa“ u Garešnici, 2010. godine završio diplomski studij Procesno inženjerstvo. Radno iskustvo stekao je u mljekarskoj industriji Novi Domil d.o.o. (članica poslovnog sustava Vindija) u Županji (13.9.2010. do 12.7.2011.) i u tvrtki Kontrolkem d.o.o. u Samoboru (13.7.2011. do 31.12.2011.). Na Prehrambeno–tehnološkom fakultetu u Osijeku od 1.1.2012. zaposlen je kao asistent na Katedri za biokemiju i toksikologiju. Student je sveučilišnog poslijediplomskog doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se bavi ispitivanjem utjecaja nanočestica na modulaciju oksidativnog statusa mikroorganizama. Suradnik je na projektima Utjecaj fulerena na inhibiciju sinteze aflatoksina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), 2013-2014. i Antiaflatoksikogeni učinak flavonoida kvercetina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), 2015-2016. U okviru ERASMUS + stipendija (ERASMUS + KA1 mobilnost 2014./2015.; ERASMUS + KA1 mobilnost 2015./2016.) usavršavao se u Centru za analitičku kemiju, IFA-Tulln, Sveučilište BOKU, Austrija. Dobitnik je FEMS-ove stipendije za mlade znanstvenike za međunarodni kongres Power of fungi (2015.). Član je Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, Hrvatskog mikrobiološkog društva, Hrvatskog toksikološkog društva, Udruge TehnOS - Udruga bivših studenata i prijatelja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te L.D. “Srnjak”, Garešnica.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-primijenjenu-kemiju-i-ekologiju/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3264-tihomir-kovac

 

Mario Komar(asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mkomar@ptfos.hr, 031/224-378)

 

Rođen 21.3.1995. Diplomirao na Odjelu za kemiju pri Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. Tijekom studija radio je kao demonstrator na kolegiju Organska kemija. Radio je kao profesor kemije u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici i Gimnaziji u Daruvaru. Trenutno je asistent na Zavod za kemiju i ekologiju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Aktivno govori engleski i njemački jezik. Bavi se sintezama spojeva. Do sada je sudjelovao na 3 znanstvena skupa.

Maja Galović(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, galovic.maja999@gmail.com, 099/5059546)

 

Rođena je 9.5.1994. Završila je Katoličku klasičnu gimnaziju u Požegi. Prvostupnica je prehrambene tehnologije. Trenutno pohađa diplomski studij smjer Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Govori engleski jezik. Komunikativna je, sklona timskom radu i organizaciji.

Anja Crnogaj(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, acrnogaj@ptfos.hr, 098/9760976)

 

Rođena je 30.8.1994.Završila je opću gimnaziju u Valpovu. Prvostupnica je prehrambene tehnologije te trenutno pohađa diplomski studij smjer prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Demonstrator je na laboratorijskim vježbama iz kolegija Organska kemija. Govori engleski i njemački jezik. Komunikativna je sklona timskom radu i organizaciji.

 

Iva Andrašek(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, iandrasek@ptfos.hr, 098/9321750)

 

Rođena je 15.3.1994. Prvostupnica je prehrambene tehnologije. Trenutno pohađa diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Objavila je znanstveni rad Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima Edutskog vinogorja istočne Slavonije u Glasniku zaštite bilja 2015. godine.

 

Josipa Nedić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jnedic@ptfos.hr, 095/3953883)

 

Rođena je 6.4.1994.Trenutno pohađa preddiplomski studij Prehrambene tehnologije na prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Govori engleski i njemački jezik. Predana je radu, odgovorna, sklona timskom radu i organizaciji, komunikativna.

 

Vedrana Božik(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, vbozik@ptfos.hr, 098/9136408)

 

Rođena 24.4.1994. u Osijeku. Osnovnu i srednju školu završila u Belom Manastiru. Studentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te je demonstrator na kolegiju Organska kemija. Govori engleski I njemački jezik. Društvena je, odgovorna, komunikativna, ima smisla za organizaciju I prezentaciju. Željna usavršavanja i primjene stečenog znanja.

 

Ela Puškarić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, epuskaric@ptfos.hr, 095/5341473)

 

Rođena 24.veljače 1996.godine u Slavonskom brodu. Završila je Osnovnu školu Ivana Kozarca u Županji te nakon toga Opću gimnaziju u Županji. Trenutno je redovna studentica 3.godine preddiplomskog studija prehrambene tehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Godine 2016. sudjelovala na Festivalu znanosti.

Naslov radionice

Kemija kroz vrijeme preko poznatih kemičara

Sažetak

Radionica bi dala povijesni pregled razvoja kemije preko poznatih kemičara te nastanak prehrambene tehnologije. Sudionici bi pomoću pokusa i asocijacija pokušali odgonetnuti poznatog kemičara ili kemičarku te izradili lentu vremena razvoja kemije i prehrambene tehnologije.

Mjesto i vrijeme

Laboratorij Katedre za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode

Ciljna publika

predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola

 

Radionica

30 - 45 minuta

Voditelji

Gordana Šelo (mag. ing.,asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, gselo@ptfos.hr, 031/224-354)

 

Gordana Šelorođena je 17. lipnja 1988. godine u Vinkovcima. Nakon završene opće gimnazije A. G. Matoša u Đakovu, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine na Zavodu za procesno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu na Institutu kemijske tehnologije u Pragu. Nakon završetka studija radila je kao stručni suradnik na projektu „ProBioTech“, zatim kao tehnolog u proizvodnji u firmi Pekar d.o.o. u Vinkovcima. 2016. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na radno mjesto asistenta na Katedri za tehnološke operacije te upisuje poslijediplomski studij Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8358-gordana-selo

 

Goran Miljić(mag. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, gmiljic@ptfos.hr, 031/224-354)

 

Goran Miljićrođen je 22. lipnja 1988. godine u Virovitici. Nakon završene opće gimnazije M. Marulića u Slatini, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirao je 2014. godine na Zavodu za procesno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.2015. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na radno mjesto asistenta na Katedri termodinamiku i reakcijsko inženjerstvo te upisuje poslijediplomski studij Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/8355-goran-miljic

Suradnici

Toma Tadić (student, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, tomatadic5@gmail.com, 099/791 8310)

 

Toma Tadić rođen je 27.01.1994. u Vinkovcima. 2012. godine završio jesrednju školu smjer Prehrambeni tehničar u Petrinji. Završio je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu 2015. godine te na istom fakultetu upisao diplomski studij Procesno inženjerstvo. Stručnu praksu odradio je u mesnoj industriji Gavrilović d.o.o. u Petrinji.

 

Marta Ostojčić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mostojcic@ptfos.hr, 098/ 194 2364)

 

Marta Ostojčićrođena je 16.08.1994. u Puli. 2013. godine završila je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju Matije Mesića u Slavonskom Brodu. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 2016. godine te na istom fakultetu upisala diplomski studij Procesno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Vodovod d.o.o. u Slavonskom Brodu.

 

Ivona Bunjik (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ibunjik@ptfos.hr, ibunjik@ptfos.hr)

 

Ivona Bunjikrođena je 29.12.1994. Nakon završene srednje škole, opće gimnazije, 2013. u Županji upisuje preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku te 2016. godine na istom fakultetu upisuje diplomski studij Procesno inženjerstvo.

 

Vanja Beronja (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,vberonja@ptfos.hr, 095/580 3973)

 

Vanja Beronjarođena je 07.02.1995. u Vukovaru gdje je završila srednju Tehničku školu Nikole Tesle, smjer Ekološki tehničar. Godinama volontira na Vukovar film festivalu. Komunikativna je osoba, sklona timskom radu. Studentica je druge godine preddiplmskog studija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

 

Luka Krijan(student, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,lkrijan@ptfos.hr, 099/561 7159)

 

Luka Krijanrođen je 24.11.1994. u Slavonskom Brodu. Završio je Srednju školu Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu. Student je treće godine preddiplomskog studija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

 

Mirela Matovina(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,matovina.mirela@gmail.com, 098/916 1184)

 

Mirela Matovinarođena je 28.07.1990. Završila je Opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Stekla je iskustvo rada u call centru (T-com, T-mobile) te u prodaji voća i povrća kroz obavljanje sezonskog posla. Studentica je druge godine diplomskog studija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, smjer Procesno inženjerstvo.

 

Iva Grgić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,igrgic@gmail.com,  098/188 3566)

 

Iva Grgićrođena je 03.09.1995. u Slavonskom Brodu gdje je završila Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti. Tijekom osnovne i srednje škole aktivno se bavila rukometom. Nakon završene srednje škole upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Trenutno je redoviti student treće godine preddiplomskog studija. Sudjelovala je na sveučilišnim natjecanjima iz košarke i rukometa te na tehnologijadi.

 

Antonela Galić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,agalic@ptfos.hr, 091/ 170 8993)

 

Antonela Galićrođena je 17.08.1993. u Osijeku. 2012. godine završila je Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 2016. godine te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Od siječnja 2016. godine stručna je suradnica Natural Wealtha za mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa u ljekarnama . Članica je Studentskog zbora Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Stegovnog suda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Naslov radionice

Stanja tvari i vremenske prilike

Sažetak

Na radionici će učenicima biti prezentirano nekoliko pokusa kroz koje će moći naučiti nešto više o ulozi gustoće, tlaka i temperature u strujanju odnosno konvekciji tekućina i plinova kod vremenskih promjena. Također će imati priliku vidjeti kako navedena svojstva utječu na promjenu agregatnih stanja u prirodi.Pokusi će biti popraćeni zanimljivom prezentacijom u PowerPoint-u. Na taj način učenike će se motivirati za interes o kemiji, fizici te ostalim područjima prirodnih znanosti.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, studentski laboratorij Zavoda za Procesno inženjerstvo III/16S

Ciljna publika

učenici srednjih škola

 


 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

dr. sc. Mirela Lučan, poslijedoktorandica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mirela.lucan@ptfos.hr, 031 224 368

Mirela Lučan rođena je 13. prosinca 1977. u Osijeku. Nakon završene osnovne i srednje Tehnološke škole Ruđer Bošković, upisuje Prehrambeno‑tehnološki fakultet Osijek, gdje je i diplomirala u prosincu 2003. godine. Od 2004. godine zaposlena je na istom fakultetu na Katedri za mljekarstvo. Doktorirala je 2014. godine s temom „Utjecaj dodatka meda na kinetiku fermentacije i antibakterijska svojstva probiotičkih fermentiranih mlijeka“. Trenutno je asistentica na predmetima: Sirovine animalnog podrijetla, Tehnologija prerade sirovina animalnog podrijetla, Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, Primarna prerada mlijeka i fermentirani mliječni napici, Mikrobiološki i biokemijski procesi u mljekarstvu, Autohtoni mliječni proizvodi. Članica je Hrvatske mljekarske udruge. Majka je dvojice sinova, Mateja (6) i Šimuna (4).

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/196-mirela-lucan

Suradnici

Jasna Prskalo(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jprskalo@ptfos.hr, +385 98 994 3868)

 

Rođena 29. prosinca 1989. u Metkoviću. Osnovnu i srednju školu završila također u Metkoviću. Preddiplomski studij završila na Agronomsko i prehrambeno - tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 2015. godine studentica je diplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Govori engleski jezik. Društvena je, komunikativna, ima smisla za organizaciju. Željna usavršavanja, novih iskustava i primjene stečenog znanja.

 

Antonia Huđek(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ahudek@ptfos.hr, +385 97 761 2692)

 

Rođena 21. prosinca 1991. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završila u Đakovu. Studentica je druge godine diplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Društvena je, odgovorna, komunikativna, ima smisla za organizaciju i prezentaciju. Kroz studentske i sezonske poslove usavršila je svoje komunikacijske vještine kako u ophođenju s odraslima, tako i s djecom. Željna je usavršavanja, novih iskustava i primjene stečenog znanja.

 

Tamara Majstorović(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, tmajstorovic@ptfos.hr, 098520349)

 

Rođena je 22. Prosinca 1993. godine u Vinkovcima. Osnovnu školu Matija Antun Reljković završila sam u Cerni, Opću gimnaziju Matija Antun Reljković u Vinkovcima. Studentica je pete godine Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i trenutno pohađa Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Sudjelovala je u radionici za studente „Komunikacijske vještine-neverbalna komunikacija“.

 

Ana Faletar(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a.faletar1908@gmail.com, 098 940 1396)

 

Rođena je 19. kolovoza 1993. Osnovnu i srednju školu je završila u Vinkovcima. Studentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo.

Vesna Kvaternik(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, vkvaternik@ptfos.hr, 0996863252)

 

Rođena je 2. studenoga 1994. g. u Požegi, živi u Bučju, selu nedaleko od Pleternice. Završila je Osnovnu školu fra Kaje Adžića u Pleternici te je obrazovanje nastavila u Matematičkoj gimnaziji u Požegi. Tijekom osnovne i srednje škole aktivno se bavila rukometom, igrajući za mjesni klub, a isto tako i za osnovnu i srednju školu. Nakon završene 4 srednjoškolske godine upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Trenutno je redoviti student treće godine preddiplomskog studija. Želja joj je završiti diplomski studij, smjer prehrambeno inženjerstvo. Slobodno vrijeme voli provoditi s obitelji, prijateljima u prirodi.

 

Anita Potočar (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, apotocar@ptfos.hr)

 

Rođena je 6. prosinca 1996. godine u Našicama. Završila je Opću gimnaziju, također u Našicama. Trenutno je druga godina na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Volontirala je u srednjoj školi gdje je pomagala učenicima osnovne škole u savladanju gradiva nastavnih predmeta Kemije i Biologije. Kako do sada nije imala priliku sudjelovati u znanstveno-stručnom skupu kao što je Festival znanosti, voljela bi se okušati u tome i naučiti nešto novo. Otvorena je osoba, spremna na timski rad i suradnju s ostalim kolegama i kolegicama.

 

Marija Moslavac(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mmoslavac@ptfos.hr, +385 919533070)

 

Rođena je 13. siječnja 1994. godine u Osijeku. Osnovnu školu Jagode Truhelke kao i srednju školu I. gimnaziju završila je u Osijeku. Studentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te demonstrator na kolegiju Organska kemija. Govori njemački i engleskijezik. Društvena je, odgovorna, komunikativna, željna daljnjeg usavršavanja i učenja novih znanja kao i primjene stečenog znanja.

Naslov radionice

Mliječni  vremeplov

Sažetak

Sigurno svi znate kako nastaje mlijeko. Ali kako nastaje sir? A maslac? I tko je izmislio jogurt? Ako želite čuti odgovore na ta i mnoga druga pitanja dođite na našu radionicu. Neke od mliječnih proizvoda i sami ćete napraviti. I kušati. A interaktivna lenta vremena pomoći će vam upoznati se s razvojem mljekarstva kroz povijest.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola

 


 

Tribina

Predviđeno trajanje: 60 min

Moderator

Moderator: doc. dr. sc. Ines Banjari, Predsjednica Katedre za prehranu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ibanjari@ptfos.hr, 224-339

 

Ines Banjari rođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je 2006. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (PTF), kao prva u generaciji. Tijekom studija bila je stipendistica MZOŠ. Iste je godine zaposlena kao znanstveni novak na Zavodu za ispitivanje hrane i prehrane PTF-a. Doktorski rad iz grane Nutricionizam je obranila 2012. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U lipnju 2013. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a od srpnja 2013. do veljače 2014. bila je na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, Kanada. Laureat je prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku u 2014. godini. Bila je gostujući istraživač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Srbija.

Trenutno je voditeljica znanstvenog bilateralnog projekta s Crnom Gorom i voditeljica i suradnica na više stručnih projekata, objavila je više od 30 radova i sudjelovala na više od 30 međunarodnih i nacionalnih znanstvenih konferencija, bila na više znanstvenih i stručnih usavršavanja u Europi i Hrvatskoj.

Web stranica: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

Sugovornici

Josipa Dragičević, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fatultet Osijek, jdragicevic@ptfos.hr

 

Rođena je u Splitu 2. Veljače 1994. godine. Ježičnu gimnaziju završila je u Splitu i 2012./2013. upisala preddiplomski studij Nutricionizam na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, kojeg završava 2016. godine.

 

Jelena Mandarić, studentica prve godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jelena.mandaric@gmail.com

 

Rođena 01. travnja 1990. godine u Osijeku. Završila je Opću gimnaziju u Osijeku i preddiplomski studij Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku.

 

Andrijana Maršić, studentica 2.godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam na PTF-u u Osijeku,andrijana.marsic@gmail.com

 

Rođena 17.02.1994.godine. Završila Opću gimnaziju 2012. u Vrgorcu, a potom 2012/2013 upisala preddiplomski studij Nutricionizam na PMF-u u Splitu.

 

Emanuela Perlain, studentica 1.godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam na PTF-u u Osijeku, eperlain@ptfos.hr

 

Rođena 06.03.1994.godine u Splitu, gdje je završila srednjoškolsko obrazovanje (I. gimnazija Split, jezični smjer) a potom 2012./13. upisala preddiplomski studij Nutricionizam na PMF-u u Splitu.

 

Sara Posavec, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, sposavec@ptfos.hr

 

Rođena u Varaždinu 31.03.1995. Pohađala je VI. osnovnu školu, te Opću gimnaziju u Varaždinu.

 

Ivana Križić, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ikrizic@ptfos.hr

Rođena je 30. lipnja 1994. godine u Slavonskom Brodu. Od 2009. do 2013. godine je pohađala Medicinsku školu u Rijeci te stekla zvanje farmaceutskog tehničara. 2013. upisuje preddiplomski studij prehrambene tehnologije u Osijeku te ga završava 2016. godine.

 

Marina Kunac, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mkunac@ptfos.hr

 

Rođena je u Splitu 29.04.1993. godine. Završila je Prirodoslovnu  gimnaziju u Splitu. Nakon toga upisala je preddiplomski studij nutricionizma na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Splitu koji je završila 2016.godine.

 

Ivana Tatarovićstudentica prve godine diplomskog studija Znanost o hrani I nutricionizam, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, itatarovic@ptfos.hr.

 

Rođena u Splitu 24.05.1994.godine. Opću gimnaziju završila u Kaštel Gomilici od 2008/2009 do 2012/2013. Nakon toga upisala preddiplomski studij Nutricionizam u Splitu na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu.

 

Ana-Marija Zorčec, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, amzorcec@ptfos.hr

 

Rođena je 5.9.1992. u Porrentruy-u (Švicarska). Završila je osnovnu školu dr. Franje Tuđmana, opću gimnaziju u Belom Manastiru te preddiplomski studij prehrambene tehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Tema i podteme

BRZE DIJETE KROZ VRIJEME – JESMO LI S VREMENOM NAPREDOVALI?

Podteme:

-          Prati li evolucija načina prehrane evoluciju društva?

-          Pojavljuju li se nove brze dijete kako se društvo razvija?

-          Je li prakticiranje brzih dijeta opravdano ili neopravdano?

-          Koji su razlozi prakticiranja brzih dijeta?

-          Nose li sa sobom brze dijete neke zdravstvene rizike ili su bezopasne?

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

Ciljna publika: učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

Poster

 

Autor

Petra Matić, dipl.ing., asistent, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, petra.matic@ptfos.hr,031/224-346

 

Petra Matić rođena je 22. svibnja 1985. godine u Čakovcu. Nakon završene Srednje škole, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo 2010. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. 2014. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Naslov

Vrijeme je za zdravi obrok

Opis

Zdravi obrok može se sastojati od voća i žitarica. U voću se nalaze polifenoli koji su pokazali potencijalno pozitivna svojstva na ljudski organizam, a u žitaricama se nalaze prehrambena vlakna. Tijekom obroka koji se sastoji od voća i žitarica, polifenoli iz voća mogu dolaziti u veze s prehrambenim vlaknima u organizmu. Ovim vezanjem polifenola na prehrambena vlakna, polifenoli mogu postati u većoj količini dostupni za apsorpciju u organizmu i tako pokazati svoja pozitivna svojstva na ljudsko zdravlje.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

Učenici osnovnih i srednjih škola

 

Poster

 

Autor

Mentor:doc. dr. sc. Ines Banjari, Predsjednica Katedre za prehranu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ibanjari@ptfos.hr, 224-339

 

Ines Banjari rođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je 2006. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (PTF), kao prva u generaciji. Tijekom studija bila je stipendistica MZOŠ. Iste je godine zaposlena kao znanstveni novak na Zavodu za ispitivanje hrane i prehrane PTF-a. Doktorski rad iz grane Nutricionizam je obranila 2012. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U lipnju 2013. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a od srpnja 2013. do veljače 2014. bila je na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, Kanada. Laureat je prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku u 2014. godini. Bila je gostujući istraživač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Srbija.

Trenutno je voditeljica znanstvenog bilateralnog projekta s Crnom Gorom i voditeljica i suradnica na više stručnih projekata, objavila je više od 30 radova i sudjelovala na više od 30 međunarodnih i nacionalnih znanstvenih konferencija, bila na više znanstvenih i stručnih usavršavanja u Europi i Hrvatskoj.

Web stranica: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

 

Studenti:Josipa Dragičević, Jelena Mandarić, Andrijana Maršić, Emanuela Perlain, Sara Posavec, Ivana Križić, Marina Kunac, Ana-Marija Zorčec

 

Josipa Dragičević, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fatultet Osijek, jdragicevic@ptfos.hr

 

Rođena je u Splitu 2. Veljače 1994. godine. Ježičnu gimnaziju završila je u Splitu i 2012./2013. upisala preddiplomski studij Nutricionizam na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, kojeg završava 2016. godine.

 

Jelena Mandarić, studentica prve godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jelena.mandaric@gmail.com

 

Rođena 01. travnja 1990. godine u Osijeku. Završila je Opću gimnaziju u Osijeku i preddiplomski studij Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku.

 

Andrijana Maršić, studentica 2.godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam na PTF-u u Osijeku,andrijana.marsic@gmail.com

 

Rođena 17.02.1994.godine. Završila Opću gimnaziju 2012. u Vrgorcu, a potom 2012/2013 upisala preddiplomski studij Nutricionizam na PMF-u u Splitu.

 

Emanuela Perlain, studentica 1.godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam na PTF-u u Osijeku, eperlain@ptfos.hr

 

Rođena 06.03.1994.godine u Splitu, gdje je završila srednjoškolsko obrazovanje (I. gimnazija Split, jezični smjer) a potom 2012./13. upisala preddiplomski studij Nutricionizam na PMF-u u Splitu.

 

Sara Posavec, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, sposavec@ptfos.hr

 

Rođena u Varaždinu 31.03.1995. Pohađala je VI. osnovnu školu, te Opću gimnaziju u Varaždinu.

 

Ivana Križić, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ikrizic@ptfos.hr

 

Rođena je 30. lipnja 1994. godine u Slavonskom Brodu. Od 2009. do 2013. godine je pohađala Medicinsku školu u Rijeci te stekla zvanje farmaceutskog tehničara. 2013. upisuje preddiplomski studij prehrambene tehnologije u Osijeku te ga završava 2016. godine.

 

Marina Kunac, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mkunac@ptfos.hr

 

Rođena je u Splitu 29.04.1993. godine. Završila je Prirodoslovnu  gimnaziju u Splitu. Nakon toga upisala je preddiplomski studij nutricionizma na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Splitu koji je završila 2016.godine.

 

Ivana Tatarovićstudentica prve godine diplomskog studija Znanost o hrani I nutricionizam, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, itatarovic@ptfos.hr.

 

Rođena u Splitu 24.05.1994.godine. Opću gimnaziju završila u Kaštel Gomilici od 2008/2009 do 2012/2013. Nakon toga upisala preddiplomski studij Nutricionizam u Splitu na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu.

 

Ana-Marija Zorčec, studentica prve godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, amzorcec@ptfos.hr

 

Rođena je 5.9.1992. u Porrentruy-u (Švicarska). Završila je osnovnu školu dr. Franje Tuđmana, opću gimnaziju u Belom Manastiru te preddiplomski studij prehrambene tehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Naslov

BRZE DIJETE KROZ VRIJEME

Opis

S razvojem društvamijenja se i naš način prehrane, a to je možda najočitije kada se pogleda razvoj brzih dijeta, tzv. fad diets kroz vrijeme.Čini se da je od kasnog 20. stoljeća naovamo glavni fokus fizički izgled pa se današnji prioriteti mogu vrlo slikovito ilustrirati rečenicom „Nikada ne možeš biti prebogat(a) ili premršav(a)“. Svakako ne treba miješati potrebu za reducijom tjelesne mase kod osoba koje su pretile i onih koji misle da su „predebeli“. Prve brze dijete su se pojavile još u viktorijansko doba s početka 19. stoljeća iako neki zapisi datiraju iz 16. odnosno ranog 18. stoljeća. No je li nam doista vrijeme donijelo nove načine kako smršaviti? Upravo će to biti ilustrirano na posteru.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

sve populacijske skupine

 

 

Predavanje

45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mirna.habuda-stanic@ptfos.hr, 031/224-326)

Marija Nujić, mag. ing. (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mnujic@ptfos.hr, 031/224-377)

Doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić docentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Područje interesa su joj zaštita i pročišćavanje voda, a nositeljica je nekoliko kolegija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te Građevinskom fakultetu Osijek. Predsjednica je Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa VODA ZA SVE, članica nekoliko Povjerenstva pri Ministarstvu poljoprivrede i Radnih grupa pri Hrvatskoj agenciji za hranu. Od 2015. izabrana je za civilnog stručnjaka u Zajedničkoj skupini za zdravlje, poljoprivredu i hranu (JHAFG) u okviru NATO-a. Autorica i koautorica je više znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima iz području zaštite i pročišćavanja vode.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3261-mirna-habuda-stanic

 

Marija Nujić, mag. ing. je asistentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Rođena 1988. u Ljubljani (Slovenija). Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek 2011., počinje raditi kao asistent na istom fakultetu i trenutno je u fazi izrade doktorske disertacije u sklopu kojeg se usavršavala u Francuskoj i Sloveniji.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3260-marija-nujic

Naslov predavanja

Odraz umjetničkog stvaralaštva Majke Prirode u kapljici vode

Sažetak

U ovom radu prezentirat će se ljepota i sve neobičnosti kojima je Majka Priroda ukrasila kemijski spoj H2O. Istaknut će se i važnost njenog stvaralačkog nadahnuća za nastanak i opstanak života na Zemlji.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Predavanje

45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

Marija Nujić, mag. ing. (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mnujic@ptfos.hr, 031/224-377)

doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mirna.habuda-stanic@ptfos.hr, 031/224-326)

Marija Nujić, mag. ing. je asistentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Rođena 1988. u Ljubljani (Slovenija). Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku 2011., počinje raditi kao asistent na istom fakultetu i trenutno je u fazi izrade doktorske disertacije u sklopu kojeg se usavršavala u Francuskoj i Sloveniji.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3260-marija-nujic

Doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić docentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Područje interesa su joj zaštita i pročišćavanje voda, a nositeljica je nekoliko kolegija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te Građevinskom fakultetu Osijek. Predsjednica je Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa VODA ZA SVE, članica nekoliko Povjerenstva pri Ministarstvu poljoprivrede i Radnih grupa pri Hrvatskoj agenciji za hranu. Od 2015. izabrana je za civilnog stručnjaka u Zajedničkoj skupini za zdravlje, poljoprivredu i hranu (JHAFG) u okviru NATO-a. Autorica i koautorica je više znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima iz podračju zaštite i pročišćavanja vode.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3261-mirna-habuda-stanic

Naslov predavanja

Recikliranje kao umjetnost

Sažetak

U ovom predavanju saznat ćete ponešto o važnosti i mogućnostima recikliranja – tko sudjeluje u procesu recikliranja i koji sve proizvodi nastaju recikliranjem? Otkrit ćemo kako recikliranje postaje umjetnost i može li se „reciklirana moda“ smatrati umjetnošću.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

  

Predavanje

45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

Dragana Jelenić, studentica 2. godine diplomskog studija Procesno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

 

Mentor: doc. dr. sc. Ines Banjari, Katedra za prehranu, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ibanjari@ptfos.hr, 224-364

 

Ines Banjarirođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je 2006. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (PTF), kao prva u generaciji. Tijekom studija bila je stipendistica MZOŠ. Iste je godine zaposlena kao znanstveni novak na Zavodu za ispitivanje hrane i prehrane PTF-a. Doktorski rad iz grane Nutricionizam je obranila 2012. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U lipnju 2013. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a od srpnja 2013. do veljače 2014. bila je na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, Kanada. Laureat je prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku u 2014. godini.

Trenutno je voditeljica znanstvenog bilateralnog projekta s Crnom Gorom i voditeljica i suradnica na više stručnih projekata, objavila je više od 30 radova i sudjelovala na više od 25 međunarodnih konferencija, bila na više znanstvenih i stručnih usavršavanja u Europi i Hrvatskoj.

Web stranica: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

Naslov predavanja

Znanstvena renesansa

Sažetak

Renesansa (franc. renaissance: obnova, preporod) je bilo razdoblje otkrića klasične kulture i revitalizacije znanosti i umjetnosti, postepeno se afirmirao individualizam kroz svestranog, intelektualno radoznalog čovjeka. Znanost je u renesansi bila buntovna, u protuslovlju s dotadašnjim tekovinama, često i apsurdna. Stoga se nikako ne smije zaboraviti na alkemiju, jednu od znanstvenih tekovina renesanse. Alkemija, preteča današnje kemije izučavala je načine preobrazbe neplemenitih metala u plemenite, težila je pronalasku Kamena mudraca (Magnum opus) odnosno tragala je za životnim eliksirom. Pridružite nam se u putovanju znanstvenom renesansom.

Mjesto

Matična sastavnica

Ciljna publika

Ciljna publika: učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Predavanje

45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

doc. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač, Prehrambeno-tehnološki-fakultet, Osijek dajana.gaso@ptfos.hr, tel: 031-224-327

 

dr. sc. Valentina Bušić, poslijedoktorand, vbusic@ptfos.hr, tel.: 031-224-327

 

Dajana Gašo-Sokačdiplomirala je 1998. na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Magistrirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2003., a doktorirala 2009. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Zaposlena je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku od 1999. 2012. godine izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docenta. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek nositeljica je kolegija Organska kemija, Praktikum iz organske kemije, Izolacijske tehnike i prečišćavanje, Zelena kemija i Antioksidansi u hrani, na Odjelu za kemiju kolegija Organska kemija 1, Kemija prirodnih organskih spojeva te na Odjelu za biologiju kolegija Organska kemija 2 i Praktikum iz organske kemije 2. Na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Prehrambeno inženjerstvo nositeljica je kolegija Izabrana poglavlja iz kemije prirodnih spojeva. Znanstveno se bavi sintezom i modifikacijom organskih spojeva i ispitivanjem njihovih baktericidnih svojstava, izolacijom prirodnih spojeva i ispitivanjem njihova antioksidacijskog i baktericidnog djelovanja.  Objavila je četrnaest znanstvenih radova citiranih u CC i tri u ostalim časopisima te tri rada u zbornicima s međunarodnih skupova. Objavila je dva poglavlja u knjigama. Bila je voditeljica jednog nacionalnog projekta, a kao istraživač sudjelovala je na trima znanstveno-istraživačkim projektima.

Valentina Bušićje rođena 18. svibnja 1976. godine u Osijeku. Maturirala je u III. gimnaziji te diplomirala 2000. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu na kojem je 2001. godine uposlena. Magistrirala je 2005. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Na Odjelu za kemiju pri Sveučilištu J. J. Strossmayera zapošljava se 2007. godine na kojem radi do 2013. godine. Od 2013. godine zaposlena je kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. Doktorirala je na Poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Molekularne bioznanosti 2015. Godine. Od travnja 2015. godine zaposlena je kao poslijedoktorand na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu gdje na preddiplomskom studiju sudjeluje kao suradnik u izvođenju nastave na kolegijima Organska kemija i Praktikum iz organske kemije te na diplomskom studiju na kolegijima Antioksidansi u hrani, Zelena kemija te Izolacijske tehnike i prečišćavanja. Područja znanstvenog interesa su antioksidacijsko djelovanje, organska sinteza derivata vitamina B6 te zelena kemija. Članica je Hrvatskog kemijskog društva, Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa te Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju.

Naslov predavanja

Kakve veze imaju Picasso i Coco Chanel s organskom kemijom?

 

Sažetak

Na predavanju ćemo otkriti na koji je način organska kemija povezana sa Picassom i Coco Chanelom. Govorit će se o prirodnim i sintetskim bojama, umijeću bojanja prediva ili gotove tkanine od najstarijeg doba pa sve do danas. Uvest ćemo Vas u svijet parfema i mirisa. Otkrit ćemo Vam i tajanstvene sastojke nekih od najpoznatijih svjetskih mirisa.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

   

Poster

 

Autor

Mentor:doc. dr. sc. Ines Banjari, Katedra za prehranu, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ibanjari@ptfos.hr, 224-364

 

Ines Banjarirođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je 2006. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (PTF), kao prva u generaciji. Tijekom studija bila je stipendistica MZOŠ. Iste je godine zaposlena kao znanstveni novak na Zavodu za ispitivanje hrane i prehrane PTF-a. Doktorski rad iz grane Nutricionizam je obranila 2012. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U lipnju 2013. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a od srpnja 2013. do veljače 2014. bila je na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, Kanada. Laureat je prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku u 2014. godini.

Trenutno je voditeljica znanstvenog bilateralnog projekta s Crnom Gorom i voditeljica i suradnica na više stručnih projekata, objavila je više od 30 radova i sudjelovala na više od 25 međunarodnih konferencija, bila na više znanstvenih i stručnih usavršavanja u Europi i Hrvatskoj.

Web stranica: http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

 

Studenti:Ivana Kunčić, Andrijana Maršić, Petra Marušić, Ivana Pocrnjić, Marija Selak, Lidija Šoher

Naslov

Umjetnost na tanjuru

Opis

Hrana je život. Hranom osiguravamo energiju za rad, razmišljanje, kreativnost, a direktno utječe na naše zdravlje. No hrana je daleko više od toga. Uživanje u hrani je bila jedna od omiljenih „disciplina“ starih Grka. Danas je uživanje u hrani, odnosno kulinarstvo poprimilo poprimilo jednu sasvim novu dimenziju. Hrana na tanjuru mora prije svega biti zdravstveno isprava, hranjiva (bogata nutrijentima), ukusna, ali istovremeno mora biti i oku lijepa. Upravo ova odlika ljepote hrane nam je približena kroz društvene mreže, ponajprije Instagram. Susrećemo sa novim fenomenom, a to je da danas svatko može biti umjetnik koji stvara najljepša djela upravo u svom tanjuru. A slika govori više od tisuću riječi.

Mjesto

Predložite mjesto održavanja aktivnosti

Ciljna publika

Ciljna publika: sve populacijske skupine

 

Poster

 

Autor

Petra Krivak,dipl.ing., asistent, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, pkrivak@ptfos.hr, 031/224-346

 

Petra Krivakrođena je 22. svibnja 1985. godine u Čakovcu. Nakon završene Srednje škole Prelog, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo 2010. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Nakon višegodišnjeg rada u industriji prerade voća i povrća, te prerade mlijeka, 2014. godine počinje raditi kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Suradnici

Ela Puškarić, studentica druge godine preddiplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, epuskaric@ptfos.hr

Ela Puškarić rođena je 24. veljače 1996. godine u Slavonskom brodu. Završila je Osnovnu školu Ivana Kozarca, te Opću gimnaziju u Županji. Trenutno je redovna studentica 2.godine preddiplomskog studija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Radovan Trbojević, student druge godine diplomskog studija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, rtbojevic@ptfos.hr

Rođen je u Vinkovcima 11.10.1990. godine. Od 2004/2005 do 2008/2009 pohađao je Opću gimnaziju u Vinkovcima. Nakon toga upisao je preddiplomski studij prehrambenog inženjerstva na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku koji je završio 2014. godine. 2014/2015 upisuje diplomski studij Procesno inženjerstvo. Trenutno je redovan student druge godine diplomskog studija. Aktivan je sudionik Festivala znanosti.

 

Naslov

Od Tesle do detekcije spojeva u hrani nuklearnom magnetskom rezonancijom

Opis

Mjerna jedinica Tesla (T) dobila je ime po znanstveniku Nikoli Tesli, a upotrebljava se za mjerenje jakosti magnetskog polja. Ova mjerna jedinica sastavni je dio instrumentalne tehnike koja se naziva nuklearna magnetska rezonancija, a koja se može upotrebljavati za identifikaciju različitih spojeva u hrani. Kod nuklearne magnetske rezonancije koriste se jezgre kao što je vodikov atom koji posjeduje svoja magnetska svojstva. Ako se jezgre izlože dodatnom magnetskom polju i elektromagnetskom zračenju, jezgre zauzimaju određenu orijentaciju pri čemu takvoj orijentaciji odgovara određen energetski nivo. Prilikom toga dobije se spektar spojeva koji se mogu detektirati. Na posteru će biti prikazano detektiranje spojeva preko spektara dobivenih nuklearnom magnetskom rezonancijom.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

Učenici srednjih škola

 

Instalacija

 

Autor

doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mirna.habuda-stanic@ptfos.hr, 031/224-326)

Marija Nujić, mag. ing. (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mnujic@ptfos.hr, 031/224-377)

Naslov

Znanost i umjetnost u kapljici vode

Opis

U ovoj instalaciji bit će prikazani najuspješniji uradci studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji su se prijavom svojih radova na Natječaje Organizacijskog odbora 2. međunarodnog i 6. hrvatskog znanstveno-stručnog skupa VODA ZA SVE aktivno uključili u rad navedenog Skupa održanog u Osijeku 18. ožujka 2016. povodom Svjetskog dana voda.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

  

Radionica

30 minuta

Voditelj

Marija Nujić(mag. ing., Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mnujic@ptfos.hr, 031/224-377)

Mirna Habuda-Stanić(doc. dr. sc., Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mirna.habuda-stanic@ptfos.hr, 031/224-326)

Suradnici

Indira Kosović (dipl. ing., Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ikosovic@ptfos.hr, 031/224-380)

 

Indira Kosović, rođena sam 1982. godine u Osijeku, gdje sam završila Opću gimnaziju i diplomirala na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, na kojem sam zaposlena kao znanstveni novak na Katedri za tehnologije prerade žitarica. Trenutno sam student poslijediplomskog studija Prehrambeno inženjerstvo u Osijeku. Ovo mi je peti put da sudjelujem na Festivalu znanosti, te se nadam da će nam i ove godine biti zanimljivo.

 

Ana Lovrić

Zovem se Ana Lovrić, rođena sam 27.7.1995. godine. Završila sam gimnaziju Antuna Gustava Matoša u Đakovu i osnovnu glazbenu školu. Redovni sam student druge godine Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. 

Anja Bašnec

Zovem se Anja Bašnec, rođena sam 28.5.1993. godine i dolazim iz Osijeka, pohađala sam I. gimnaziju (opću) u Osijeku i nakon toga upisala Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku. Nakon tri godine prediplomskog studija stekla sam naziv prvostupnica inženjerka prehrambene tehnologije i nastavljam diplomski studij na istom fakultetu, smjer znanost o prehrani i nutricionizam. Zbog moje rekreacije i fizičke aktivnosti privukao me diplomski studij nutricionizma na kojem izučavam utjecaj hrane na čovjekovo tijelo i njegove sposobnosti i oduvijek me zanimao spoj znanosti i umjetnosti.

Ivana Komušanac na II. sam godini diplomskog studija, smjer: Prehrambeno inženjerstvo. Pohađala sam Opću gimnaziju u Osijeku, intenzivno sam se bavila odbojkom, a unazad dvije godine igram jedino za naš fakultet (PTF). Predsjednica sam Studentskog zbora (drugi mandat).
 

Anja Čalošević

Rođena 09.03.1993. u Osijeku. Završila sam Isusovačku Klasičnu gimnaziju u Osijeku, trenutno sam na 3.godini preddiplomskog studija Prehrambeno tehnološkog fakulteta, a nakon završeta preddiplomskog studija, htjela bih upisati diplomski studij Prehrambenog inženjerstva.

 

Ines Lacković

Rođena sam 3.7.1992. godine i redovna sam studentica druge godine diplomskog studija “ Prehrambeno inženjerstvo“ na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Nakon osnovne škole zavržila sam Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku. U slobodno vrijeme aktivno vježbam u teretani i radim u Optimi na odjelu informacija i računa. Također, povremeno radim kao hostesa za Podravku i agenciju Ex-alto.

Naslov radionice

Pretočite vodu u umjetnost

Sažetak

Na radionici će se saznati kako uz malo vode nastaju prave umjetničke slike te kako uz kreativnost PET ambalažu i papir pretvaramo u svakidašnje predmete.

Mjesto

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ciljna publika

predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola

 

Radionica

30 minuta

Voditelj

Ivana Tomac, dipl. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, (itomac@ptfos.hr, 031/224-346)

Rođena je 31. 05. 1979. u Osijeku. Diplomirala je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 2004. godine. Na istom fakultetu pohađa doktorski studij Prehrambeno inženjerstvo. Vježbenički staž odradila je u Odsjeku sanitarne inspekcije Ureda državne uprave Osječko – baranjske županije u Osijeku 2005. godine, zatim je 2007. godine radila u Razvoju tekućih deterdženata Saponia d.d. Osijek kao asistent, te od 2008. na Poljoprivrednom institutu Osijek u Agrokemijskom laboratoriju kao znanstveni novak. Od 2011. godine radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku na Katedri za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode u svojstvu asistentice. Tijekom diplomskog studija boravila je tri mjeseca 2002. godine na stručnoj praksi na Instituto Tecnológico de Veracruz, Mexico, te je za vrijeme poslijediplomskog studija boravila na stručnom usavršavanju od mjesec dana 2007., 2011. i 2013. godine na Odsjek za analitičku kemiju, Faculty of Chemical and Food Engineering, Slovak Technical University u Bratislavi. Sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju na predmetima Katedre. Njena znanstveno-istraživačka problematika vezana je za analizu teških metala, vitamina i polifenolnih spojeva u hrani različitim elektrokemijskim metodama. Članica je Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa. http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-primijenjenu-kemiju-i-ekologiju/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/1945-ivana-tomac

Suradnici

Tihomir Kovač, mag. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, tihomir.kovac@ptfos.hr, 031/224-378 (329)

 

Rođen je 29. srpnja 1986. u Pakracu. Maturirao je 2005. u Srednjoj školi „August Šenoa“ u Garešnici, 2010. godine završio diplomski studij Procesno inženjerstvo. Radno iskustvo stekao je u mljekarskoj industriji Novi Domil d.o.o. (članica poslovnog sustava Vindija) u Županji (13.9.2010. do 12.7.2011.) i u tvrtki Kontrolkem d.o.o. u Samoboru (13.7.2011. do 31.12.2011.). Na Prehrambeno–tehnološkom fakultetu u Osijeku od 1.1.2012. zaposlen je kao asistent na Katedri za biokemiju i toksikologiju. Student je sveučilišnog poslijediplomskog doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se bavi ispitivanjem utjecaja nanočestica na modulaciju oksidativnog statusa mikroorganizama. Suradnik je na projektima Utjecaj fulerena na inhibiciju sinteze aflatoksina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), 2013-2014. i Antiaflatoksikogeni učinak flavonoida kvercetina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), 2015-2016. U okviru ERASMUS + stipendija (ERASMUS + KA1 mobilnost 2014./2015.; ERASMUS + KA1 mobilnost 2015./2016.) usavršavao se u Centru za analitičku kemiju, IFA-Tulln, Sveučilište BOKU, Austrija. Dobitnik je FEMS-ove stipendije za mlade znanstvenike za međunarodni kongres Power of fungi (2015.). Član je Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, Hrvatskog mikrobiološkog društva, Hrvatskog toksikološkog društva, Udruge TehnOS - Udruga bivših studenata i prijatelja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te L.D. “Srnjak”, Garešnica.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-primijenjenu-kemiju-i-ekologiju/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3264-tihomir-kovac

 

Martina Jakovljević, (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, mjakovljevic@ptfos.hr, 091/242 6153)

Rođena 07.12.1992. u Virovitici. Sveučilišna prvostupnica inženjerka prehrambene tehnologije, te studentica II godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, kao redovni student. Na Festivalu znanosti sudjelovala protekle tri godine, kao član radionice i kao hostesa.

 

Štefica Vidaček(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, stefica.vidacek@gmail.com, 099/ 720 6052)

Rođena 26. 12. 1992. u Varaždinu. Godine 2011. završila srednju Medicinsku školu smjer Sanitarni tehničar u Varaždinu. Upisala preddiplomski studij Prehrambene tehnologije u Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek i završila 2014. godine. Tema završnog rada: „Sustav kontrole kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda u RH“, mentor dr.sc. Vedran Slačanac. Stručnu praksu odradila u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije. Upisala diplomski studij smjer Prehrambeno inženjerstvo na istom fakultetu, te pohađa redovito drugu godinu diplomskog studija.

 

Jelena Sukačić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jsukacic@ptfos.hr, 098/ 536 955)

Rođena 2.11.1992. godine u Varaždinu. 2011. godine upisala preddiplomski studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, koji je završila 2014. godine. Stručnu praksu odradila u Zavodu za javno zdravstvo Varaždin. Na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Tijekom prve godine diplomskog studija radila kao demonstrator na laboratorijskim vježbama iz organske kemije. Pohađala Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu u Varaždinu, smjer prehrambeni tehničar. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja odradila stručnu praksu u prehrambenoj industriji Vindija u Varaždinu.

 

Ana-Marija Cikoš(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, acikos@ptfos.hr, 098/ 133 4624)

Rođena je 18.09.1993. u Osijeku. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 2015. godine te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Saponia Osijek d.d. Članica je Studentskog zbora Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Završila je smjer Prirodoslovna gimnazija u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku 2012. godine.

 

Veronika Barišić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, vbarisic@ptfos.hr, 091/ 516 2230)

Rođena je 02.03.1994. u Đakovu. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu 2015. godine, te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Jamnici d.d. Završila je smjer Ekonomist u Srednjoj strukovnoj školi Braće Radića u Đakovu 2012. godine.

 

Tena Jurić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, tjuric@ptfso.hr, 099/ 676 1479)

Rođena je 21. rujna 1992. Godine 2011. završila srednju Katoličku Klasičnu Gimnaziju s Pravom Javnosti u Požegi. Upisala preddiplomski studij Prehrambene tehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek i završila ga 2014. godine. Tema završnog rada: „Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine“, mentorica izv. prof. dr.sc. Daliborka Koceva Komlenić. Stručnu praksu odradila sam 2014. godine u Kutjevo d.d., PJ Vinogradarstvo i vinarstvo (Laboratorij kontrole kakvoće). Upisala diplomski studij smjer Prehrambeno inženjerstvo iste godine na istom fakultetu. Trenutno pohađa redovito drugu godinu diplomskog studija.

 

Tena Šajatović(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, tsajatovic@ptfos.hr, 098/ 948 4303)

Rođena je 29.3.1993. u Zagrebu. Preddiplomski studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek upisala 2011. godine, a završila 2014. godine. Stručnu praksu odradila u mljekari „Bohnec“ u Ludbregu. Na istom fakultetu upisala diplomski studij, smjer Prehrambeno inženjerstvo. Srednju školu pohađala u Srednjoj školi Koprivnica, smjer farmaceutski tehničar, a stručne prakse odradila u farmaceutskoj industriji „Belupo“ i u ljekarni „Obadin Dodlek – Gregurek“ također u Koprivnici. Imam zvanje ispitanog vatrogasca položeno u VZG Ludbreg.

 

Lidija Kenjerić(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, lkenjeric@ptfos.hr, 099/ 499 9422)

Rođena je 2.08.1995 u Virovitici. Osnovnu školu te Osnovnu glazbenu školu, smjer klavir završava 2010. u Slatini. Iste godine upisuje Prvu gimnaziju Varaždin, opći smjer i Srednju glazbenu školu Varaždin, smjer solopjevanje. Tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja usavršava se na Međunarodnoj ljetnoj školi glazbe i plesa Aestas musica u sklopu čega debatira u sporednim ulogama u Prosjačkoj operi i operi Venus, u HNK Varaždin, vrlo rado ističe svoj nastup na London Händel Festivalu u Londonu, te brojne druge koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji te Hrvatskoj u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom i Srednjom glazbenom školom Varaždin. 2014. godine upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

 

Josipa Rukavina(studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jrukavina@ptfos.hr, 099/ 590 4860)

Rođena je u Vinkovcima, 10.7.1991., gdje i danas živi. Završila je opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima i s njenim završetkom upisuje preddiplomski studij Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku koji završava 2014. godine. Nakon završenog preddiplomskog studija upisuje diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. U slobodno vrijeme se rekreativno bavi sportom, proučava zdravu prehranu i istražuje tehnologiju piva, unutar koje i sama proizvodi vlastite pivske proizvode. Smatra se upornom osobom i uvijek je otvorena za stjecanje novih znanja i iskušavanje vlastitih granica.

 

Ivana Jakobović(studentica Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ijakobovic@ptfos.hr, 091/195 7739)

Rođena je 15.02.1992. u Osijeku. Završila je Medicinsku školu Osijek, zanimanje farmaceutski tehničar. Stručnu praksu odradila je u Ljekarni Hauska. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek upisala je 2010. godine i sada je peta godina, smjer Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Inspecto d.o.o.. Na Festivalu znanosti sudjeluje već tri godine. U slobodno vrijeme trenira Krav Magu, tehniku samoobrane.

Naslov radionice

Znanstvenik je fora!

Sažetak

Radionica bi se odnosila na motiviranje osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na kemiju pomoću kemijskih eksperimenata koji imaju primjenu u svakodnevnom životu (npr. elektricitet, nastanak vulkana, kolodi, baterije, vatromet, kiselost/ lužnatost, gustoća duginih boja…), dok bi se za predškolski uzrast odnosila na igru (učimo kemiju pomoću igre). Poveznica sa umjetnosti bi bio spektar boja, oblika, zvukova nastalih tijekom kemijskog eksperimenta.

Mjesto

Laboratorij Katedre za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode

Ciljna publika

Predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola.

 

Vrijeme

Mjesto

 

Naziv radionice/postera/predavanja, voditelj/predavač

10.00 - 18.00

F. Kuhača 18 i 20

Poster

Sunce u tanjuru, Ines Banjari

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Okrenimo se suncu, Tihomir Moslavac

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Predstavljamo vam grijalicu - Sunce, Tihana Marček, Kristina Habshied

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Duga u mlijeku, Mirela Lučan

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Sunce superheroj, Nikolina Pavić

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Zdravlje u bojama sunca u voću, Petra Krivak

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Sunce na prozoru, Anita Pichler

12.00 - 13.30

F. Kuhača 18 i 20

Predavanje

Sunce - pitanje života i smrti, Marija Nujić, Mirna Habuda-Stanić

12.00 - 13.30

F. Kuhača 18 i 20

Predavanje

Sunce kao izvor energije u svakodnevnom životu, Goran Miljić

12.00 - 13.30

F. Kuhača 18 i 20

Predavanje

Solarne elektrane, Ignac Zagorščak

12.00 - 13.30

F. Kuhača 18 i 20

Predavanje

Kemija Sunca, Jelena Klenkar

 24. TRAVNJA, PETAK

Vrijeme

Mjesto

 

Naziv radionice/postera, voditelj/predavač

10.00 - 18.00

F. Kuhača 18 i 20

Poster

Sunce u tanjuru, Ines Banjari

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Okrenimo se suncu, Tihomir Moslavac

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Predstavljamo vam grijalicu - Sunce, Tihana Marček, Kristina Habshied

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Duga u mlijeku, Mirela Lučan

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Sunce superheroj, Nikolina Pavić

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Zdravlje u bojama sunca u voću, Petra Krivak

10.00 - 14.00

F. Kuhača 18 i 20

Radionica

Sunce na prozoru, Anita Pichler


 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

doc. dr. sc. MIRNA HABUDA-STANIĆ

Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

e-mail: mirna.habuda-stanic@ptfos.hr

tel: 031/ 224 326

 

Životopis predavača:

Dr. sc. Mirna Habuda-Stanić docentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Predsjednica je Katedre za kemiju i ekologiju te nositeljica nositelj kolegija Ekologija, Tehnologija vode i obrada otpadnih voda i Upravljanje kakvoćom vode i procesi obradbe vode na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te nositelj kolegija Zaštita i pročišćavanje vode te Kondicioniranje vode na Građevinskom fakultetu u Osijeku.

Autorica i koautorica je više znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima iz problematike  zaštite i pročišćavanja vode.

Pod njenim mentorstvom/komentorstvom do sada je obranjeno više diplomskih radova, jedan doktorski rad, a trenutno su u izradi dva doktorska rada.

Voditeljica je dva znanstveno-istraživačka projekta koji se bave problematikom kakvoće i prerade vode. Na njenu inicijativu se od 2011. godine održava znanstveno-stručni skup „Voda za sve“ s ciljem popularizacije i povezivanja institucija koje se bave problematikom voda.

Doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić aktivni je član više Povjerenstava za pakirane vode pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske.

 

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/3261-mirna-habuda-stanic

Naslov predavanja

VALOVI VODE – VALOVI ŽIVOTA

Sažetak

U ovom predavanju saznat će te kako nastaju valovi vode, zašto su pomogli nastanku i opstanku života na Zemlji te kako i danas utječu na ljude i cjelokupni život na Zemlji.

Mjesto

Ekonomski fakultet (dvorana 2)

Vrijeme

Petak, 11. travnja 2014. sekcija 17:00 ‑ 17:30h

Ciljna publika

Šira populacija 

 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

Prof. dr. sc. JOVICA HARDI

Zavod za prehrambene tehnologije

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

e-mail: Jovica.hardi@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 310

mob.: 098-163-96-63

 

Životopis predavača:

Prof. dr. sc. Jovica Hardi rođen je 08. rujna 1956. godine u Brčkom. Doktorirao 1992. na PBF Zagreb s tezom „Postupak dobivanja intenzivne arome edamskog sira na model-sustavima. Od 2000. vodi Katedru za mljekarstvo, a 2001. postaje šef katedre za Metodiku znanstvenog rada. Nositelj je kolegija Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, Uvod u znanstvenoistraživački rad, Poznavanje sirovina prehrambene industrije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te kolegija Mljekarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Osijek.

Sudjelovao u vođenju 25 diplomskih radova, a bio je mentor 105 diplomskih radova, od kojih su 104 obranjena, a 1izrađen i napisan, te mentor 12 završnih radova na preddiplomskom studiju. Mentor je dva obranjena magisterija i jednog obranjenog doktorata, pred obranom su još 3 doktorata.

Sudjelovao na 7 domaćih znanstvenih projekata, a voditelj jednog domaćeg i dva međunarodna znanstvena projekta. Ukupno je objavio 95 raznih znanstvenih publikacija, od kojih je 39 citirano u znanstvenim bazama. Sudjelovao je s ukupno 55 radova na međunarodnim i domaćim kongresima, objavio je 7 stručnih radova. Autor je 2 patenta, 6 novih proizvoda mljekarske industrije, sudjelovao je u izradi ili samostalno izradio 10 međunarodnih i 5 domaćih projekata tvornica prehrambene industrije.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-prehrambene-tehnologije/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/195-jovica-hardi

Naslov predavanja

ČOVJEČANSTVO JE UKROTILO VALOVE ALI IH SE IPAK BOJI !

Sažetak

Prikazom osnovnih pojmova i definicija vrsti valova cilj je izlaganja približiti značenje valova za čovječanstvo. Ukazati će se na najvažnije izume i znanstvena postignuća koja su omogućila primjenu valova u radijskim, komunikacijskim i drugim sustavima prijenosa informacija, energije, te korištenje snage prirodnih ili umjetno proizvedenih valova. Naglasak će biti i na lošim, te razornim učincima valova. Pojavnost valova i termina koji opisuje specifično gibanje čestica ili oblikovnost pojave biti će predstavljen na primjerima iz svakodnevnog života i znanosti.

Mjesto

Ekonomski fakultet (dvorana 2)

Vrijeme

Petak, 11. travnja 2014. sekcija  17:35 – 18:05h

Ciljna publika

Učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač

Mentor: doc. dr. sc. INES BANJARI

Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

e-mail: ibanjari@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 364

 

Autor (studenti): Dragana Jelenić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

 

Životopis predavača:

Doc. dr. sc. Ines Banjari rođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 2006. godine, kao najbolji student i prvi student u generaciji. Iste godine počinje raditi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek kao znanstveni novak, te je aktivno uključenja u izvođenje velikog broja kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju. Doktorirala je 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz područja nutricionizma. Upravo se vratila sa postdoktorskog usavršavanja na Sveučilištu u Torontu, Medicinski fakultet, Kanada. Pohađala je nekoliko kraćih znanstvenih usavršavanja iz različitih znanstvenih područja, u Hrvatskoj i Španjolskoj. Autor je i koautor velikog broja znanstvenih radova, sudjelovala je na velikom broju međunarodnih i domaćih konferencija, te održala veliki broj pozvanih predavanja. Od kako radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek aktivno je uključena u aktivnosti u sklopu Festivala znanosti u koji svake godine uključi veliki broj studenata. I ove godine, doc. Banjari je sa svojim studentima pripremila predavanje, radionicu i poster prezentaciju.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-ispitivanje-hrane-i-prehrane/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

Naslov predavanja

VALOVI ŽIVOTA

Sažetak

Što pomislite kada Vam netko kaže kako zračite? Zračimo li mi doista? Osim disanja, razmišljanja, otkucaja srca, kretanja, postoji li još nešto unutar nas, u našim stanicama, nešto što pokazuje koliko smo živi, koliko zračimo? Da, postoji, to su biofotoni. Kroz predavanje ćemo Vam dati uvid o čemu se točno radi, što se krije u pozadini biofotona, te kako i na koji način su biofotoni povezani s našim zdravljem. Otkrijte ove valove života uz nas!

Mjesto

Ekonomski fakultet

Vrijeme

Petak, 11. travnja 2014. sekcija  18:10 – 18:40h

Ciljna publika

Učenici srednjih škola, studenti i građanstvo

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

doc. dr. sc. INES BANJARI

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

e-mail: ibanjari@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 364

 

Životopis predavača:

Doc. dr. sc. Ines Banjari rođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 2006. godine, kao najbolji student i prvi student u generaciji. Iste godine počinje raditi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek kao znanstveni novak, te je aktivno uključenja u izvođenje velikog broja kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju. Doktorirala je 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz područja nutricionizma. Upravo se vratila sa postdoktorskog usavršavanja na Sveučilištu u Torontu, Medicinski fakultet, Kanada. Pohađala je nekoliko kraćih znanstvenih usavršavanja iz različitih znanstvenih područja, u Hrvatskoj i Španjolskoj. Autor je i koautor velikog broja znanstvenih radova, sudjelovala je na velikom broju međunarodnih i domaćih konferencija, te održala veliki broj pozvanih predavanja. Od kako radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek aktivno je uključena u aktivnosti u sklopu Festivala znanosti u koji svake godine uključi veliki broj studenata. I ove godine, doc. Banjari je sa svojim studentima pripremila predavanje, radionicu i poster prezentaciju.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-ispitivanje-hrane-i-prehrane/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

Suradnici

BLANKA BILIĆ, dipl. ing. Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

 

Studenti: Josipa Fako, Darko Mijić, Tihana Ostrognjaj, Kristina Vacek, Ana Džolan, Nives Resiga, Vlatka Matoković, Ivan Tomas, Ivana Sović, Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Naslov radionice

GUK EXCITEMENT VAWES (UZBUDLJIVI NALETI GUK VALOVA)

Sažetak

Serotonin i glukoza. Koja je uopće veza između tzv. „hormona sreće“ i GUK? Kaže se da se o ukusima ne raspravlja no što bi Vi rekli kada bismo spomenuli čokoladu i rekli Vam kako čokolada ima utjecaj i na serotonin i na GUK? Glukoza je neophodna za normalno funkcioniranje organizma, to je naša energija. No kako taj GUK utječe na naše raspoloženje, kako utječe na to kako razmišljamo ili pak koliko brzo možemo trčati? Mi ćemo Vam objasniti što je GUK, koja je njegova uloga u organizmu, zašto je važna za naše zdravlje i koja je hrana njezin najbolji izvor. Mi mislimo da će ti GUK valovi dovesti do nebrojeno pitanja koja ćete imati za nas! Stoga, kušajte najbolje izvore GUK s nama, napunite se energijom i radoznalošću! Otkrijte sa nama GUK valove!

Mjesto

PTFOS, Laboratorij za senzorske analize

Vrijeme

7. ‑ 8. travnja 2014. u vremenu 8:00 – 20:00h

Ciljna publika

predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Doc. dr. sc. STELA JOKIĆ

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za procesno inženjerstvo

e-mail: sjokic@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 348

 

Životopis voditelja:

Stela Jokić rođena je 31. srpnja 1982. godine u Našicama. Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, smjer procesno inženjerstvo, 2007. godine počinje raditi kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, gdje završava 2011. godine poslijediplomski doktorski studij „Prehrambeno inženjerstvo“. Bila je sudionik više programa mobilnosti studenata i stekla je dragocjena znanja iz područja prehrambeno-procesnog inženjerstva. Svoj istraživački rad sa posebnim zadovoljstvom upotpunila je u laboratorijima diljem Njemačke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Austrije, Italije i Srbije. Preko CCUSA programa “Work Experience USA” boravila je i radila u SAD-u 15 mjeseci. Voli se baviti istraživanjima i širenjem svijesti o ljepoti znanosti i struke. Voli život i veseli se svakom novom danu. Ispunjava ju druženje i upoznavanje s različitim ljudima te istraživanje novih zemalja.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-procesno-inenjerstvo/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/415-stela-jokic

 

MARINA RAJIĆ, mag. Ing

e-mail: marina_rajic@hot.ail.com

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

http://www.vextra.ba/

Suradnici

Studenti: Nikolina Prce, Josipa Vukoja, Nevena Ćorić, Andreja Bošnjak, Ivana Komušanac, Lorena Čakalović, Melita Kuzmanović, Gordana Šelo, Ana Ćurić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Sponzor radionice

Vextra d.o.o. Mostar

Naslov radionice

SENZUALNI VALOVI NOVIH ČAJNIH OKUSA

Sažetak

Uživate li u ispijanju čaja? Pitate li se kako izgledaju idealni čajni rituali?

Otkrijte tajnu čajnih kombinacija i osjetite valove aromatičnih okusa. Naučite kako se kombiniraju čajni okusi i što utječe na pravi izbor čaja.

Čajoljupci i oni koji to žele postati dobro došli u jedinstven svijet okusa, mirisa, rituala i uživanja u senzualnim valovima novih čajnih okusa.

Mjesto

PTFOS, Laboratorij za tehnološke operacije

Vrijeme

7. ‑ 8. travnja 2014. u vremenu 8:00 – 20:00h

Ciljna publika

Sva populacija

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Doc. dr. sc. ANITA PICHLER

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za prehrambene tehnologije

e-mail: anita.pichler@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 319

 

Životopis voditelja:

Anita Pichler rođena je 26.11.1974. godine u Osijeku, maturirala 1993. Godine u Tehnološkoj školi „Ruđer Bošković“. Završila je diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku gdje radi kao docent na Zavodu za prehrambene tehnologije na Katedri za prehrambeno inženjerstvo. Obožava raditi sa mladim ljudima kao i istraživati, što je pokazala i odabirom životnog poziva.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-prehrambene-tehnologije

 

ANTE LONČARIĆ, mag. ing., znan. novak

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za prehrambene tehnologije

e-mail: ante.loncaric@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 360

 

Ante Lončarić rođen 01.06.1987. godine u Osijeku, maturirao 2005. godine  u Tehnološkoj školi „Ruđer Bošković“. Završio je diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo u Osijeku 2010. godine te se na istome fakultetu zapošljava kao znanstveni novak-asistent na Zavodu za prehrambene tehnologije na katedri za tehnologiju voća i povrća. Voli znanost koliko i hranu, što u ostalom i opravdava odabirom karijere.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-prehrambene-tehnologije

Suradnici

Studenti: Iva Čobanković, Josipa Mađarić, Ines Lacković, Paula Kolak, Tea Ljiljanić, Ivana Kotarski, Tamara Efendić, Mirjana Marjanović, Anita Kerekeš, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Sponzor radionice

Zvečevo d.d.

Naslov radionice

DANI VELIKIH VALOVA

Sažetak

Na radionici velikih valova pokazati ćemo kako Coca-cola reagira na ultrazvučne valove, a čokolada na mikrovalove. Vidjeti ćemo ples tekućina i pokazati kako nam mikrovalne pećnice olakšavaju svakodnevni život.

Mjesto

PTFOS

Vrijeme

7. ‑ 8. travnja 2014. u vremenu 8:00 – 20:00h

Ciljna publika

Predškolska djeca, učenici osnovnih škola

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

dr. sc. TIHANA MARČEK, poslijedoktorand

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

e-mail: tihana.marcek@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 389

 

Životopis voditelja:

Rođena 1978. u Osijeku. Godine 1997. upisala studij Biologije i kemije na Zavodu za biologiju Pedagoškog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku te diplomirala 2002. godine. Godine 2013. doktorirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja prirodnih znanosti, polje biologija, smjer opća biologija. Od 2005. godine zaposlena na Katedri za Biologiju i mikrobiologiju pri Prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Sudjeluje u izvođenju nastave na kolegiju Biologija u sklopu preddiplomskog studija te na diplomskom i poslijediplomskom studiju iz kolegija Opasnosti vezane uz hranu. Pomoćna voditeljica nekoliko diplomskih radova. Do sada objavila četiri znanstvena rada, od toga dva u časopisima koje citiraju baze CC i SCIE. Sudjelovala na jednom međunarodnom znanstvenom skupu te održala dva javna predavanja na skupovima koji promoviraju popularizaciju znanosti.

http://www.ptfos.unios.hr/

 

MARIJA NUJIĆ, mag. ing., asistent

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju

e-mail: marija.nujic@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 326

 

Rođena 1988. u Ljubljani (Slovenija). Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku 2011., počinje raditi kao asistent na istom fakultetu i trenutno je u fazi izrade doktorske disertacije u sklopu kojeg se usavršavala u Francuskoj i Sloveniji.

http://www.ptfos.unios.hr/

Suradnici

Studenti: Ivana Jakobović, Antonela Galić, Danica Hrg, Radovan Trbojević, Manja Petrović, Meggie Marcić, Marija Banović, Ivana Baotić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Naslov radionice

ZVUČNI VALOVI – „GLAZBA ZA BILJKE“

Sažetak

Svijet oko nas pun je različitih podražaja. U takve podražaje ubrajaju se i valovi. Neke valove možemo vidjeti a neke čuti. Zvuk se prenosi u obliku vala koji putuje kroz medij kao što je zrak. Zvučni valovi su naša svakodnevnica i bez njih život na Zemlji bio bi nemoguć. Oni nam daju informaciju što se događa u našoj neposrednoj okolini te služe kao jedan od načina komunikacije u ljudskom i životinjskom svijetu. A što je s biljkama? Mogu li one „pjevušiti i imaju li omiljenu pjesmu? Većina nas smatra da biljke ne mogu čuti zvukove, međutim ne samo da ih čuju, nego i odgovaraju na njih. Kako? Ukoliko želite saznati odgovore, dođite!

Mjesto

PTFOS, Studentski laboratorij (suteren III/15S)

Vrijeme

7. ‑ 8. travnja 2014. u vremenu 8:00 – 20:00h

Ciljna publika

Predškolski i osnovnoškolski uzrast (1-8 razred)

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Izv. prof. dr. sc. TIHOMIR MOSLAVAC

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

e-mail: Tihomir.Moslavac@ptfos.hr

tel.: 031/224-368

mob.: 091-793-6960

 

Životopis voditelja

Radim na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Voditelj sam Katedre za tehnologiju ulja i masti gdje kao izvanredni profesor predajem na predmetima Tehnologija ulja i masti, Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla II. Znanstvena aktivnost temelji se na ispitivanju optimalnih procesnih parametara proizvodnje hladno prešanih i nerafiniranih biljnih ulja preradom raznih vrsta sjemenki i koštica uljarica i uljarskih kultura. Ispitivanje utjecaja prirodnih antioksidanasa na promjenu oksidacijske stabilnosti proizvedenog hladno prešanog ulja.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-prehrambene-tehnologije/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/158-tihomir-moslavac

Suradnici

DANIELA PAULIK, tehnički suradnik

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

e-mail: Daniela.Paulik@ptfos.hr

tel.: 031/224-368

 

Životopis suradnika

Radim na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tehnički suradnik sam na Katedri za tehnologiju ulja i masti gdje radim na predmetima Tehnologija ulja i masti, Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla II.

 

Studenti: Jelena Panak, Martina Lijić, Ivana Kostelac, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Sponzor radionice

OPG Mikac Anita, IPK Tvornica ulja Čepin, OPG Davor Špoljar, Organica Vita, OPG Bundić Zdenko, Jan-Spider, Cum Fructu d.o.o. 

Naslov radionice

VALOVI NA TANJURU

Sažetak

Zanima li vas dobivanje biljnih ulja očuvanih nutritivnih svojstava i izrada neobičnih umaka i preljeva (dresinga) za salate. Dođite na radionicu i upoznajte atraktivnu proizvodnju raznog zdravog biljnog ulja i neodoljivog valovitog dresinga budućnosti. Osjetite punoću okusa prirodnog tekućeg zlata i doživite raznolikost boja dresinga.

Mjesto

PTFOS, Laboratorij za tehnologiju ulja i masti

Vrijeme

7. ‑ 8. travnja 2014. u vremenu 8:00 – 20:00h

Ciljna publika

Učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

 

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj

Doc. dr. sc. KREŠIMIR MASTANJEVIĆ

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

e-mail: Kresimir.mastanjevic@ptfos.hr

tel.: 031/224-298

 

Životopis voditelja:

Doc. dr. sc. Krešimir Mastanjević rođen je 20. rujna 1978. godine. Diplomirao je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 2002. godine. Od 01. lipnja 2004. godine zaposlen je na Prehrambeno.tehnološkom fakultetu gdje radi na Katedri za tehnologiju mesa i ribe u sklopu koje sudjeluje u izvođenju slijedećih kolegija: Tehnologija mesa i ribe, Autohtoni mesni proizvodi, Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sirovine animalnog podrijetla, Tehnologija prerade sirovina animalnog podrijetla te Ekonomika prehrambene industrije.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zaposlenici/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/251-kresimir-mastanjevic

Suradnici

Snježana Keleković, dipl. ing., stručni suradnik

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

e-mail: snjezana.kelekovic@ptfos.hr

 

Ana Domačinović dipl. ing, tehnički suradnik

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

e-mail: Ana.Domacinovic@ptfos.hr

tel.: 031/224-298

 

Studenti: Zdravko Vulin, Matko Jurič, Matej Papak, Ivana Markovljević, Nina Jager, Katarina Tomas, Tanja Janžek, Nikolina Mendešević, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Naslov radionice

VALOVI U ŽELATINI

Sažetak

Da li znate što nam želatina može reći o svjetlosnim valovima? Dođite na radionicu i upoznajte se s načinom rada optičkog vlakna uz pomoć ukusnog deserta i izvora monokromatske svjetlosti.

Mjesto

PTFOS, Centar za kvalitetu mesa Trg Sv. Trojstva 3

Vrijeme

7. ‑ 8. travnja 2014. u vremenu 8:00 – 20:00h

Ciljna publika

Predškolska djeca, učenici osnovnih škola

 

Poster

 

Autor

Mentor: doc. dr. sc. INES BANJARI

Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

e-mail: ibanjari@ptfos.hr

tel.: 031/ 224 364

 

Autori (studenti): Dragana Jelenić, Josipa Fako, Darko Mijić, Tihana Ostrognjaj, Vacek Kristina, Ana Džolan, Nives Resiga, Vlatka Matoković, Ivan Tomas, Ivana Sović

Životopis predavača:

Doc. dr. sc. Ines Banjari rođena je 10. prosinca 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 2006. godine, kao najbolji student i prvi student u generaciji. Iste godine počinje raditi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek kao znanstveni novak, te je aktivno uključenja u izvođenje velikog broja kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju. Doktorirala je 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz područja nutricionizma. Upravo se vratila sa postdoktorskog usavršavanja na Sveučilištu u Torontu, Medicinski fakultet, Kanada. Pohađala je nekoliko kraćih znanstvenih usavršavanja iz različitih znanstvenih područja, u Hrvatskoj i Španjolskoj. Autor je i koautor velikog broja znanstvenih radova, sudjelovala je na velikom broju međunarodnih i domaćih konferencija, te održala veliki broj pozvanih predavanja. Od kako radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek aktivno je uključena u aktivnosti u sklopu Festivala znanosti u koji svake godine uključi veliki broj studenata. I ove godine, doc. Banjari je sa svojim studentima pripremila predavanje, radionicu i poster prezentaciju.

http://www.ptfos.unios.hr/index.php/zavod-za-ispitivanje-hrane-i-prehrane/38-zaposlenici/nastavno-osoblje/77-ines-banjari

Naslov

GIT VALOVI

Opis

Poster će prikazati probavni sustav (GIT) s aspekta hrane, odnosno koja hrana ima pozitivan učinak na zdravlje probavnog sustava i to ciljano, koji dio probavnog sustava. Uz neke interesantne informacije o utjecaju pojedine hrane na GIT ukazat ćemo na važnost odabira hrane, posebice za osobe koje imaju nekih zdravstvenih problema, poput nadutosti, zatvora, iritabilnog crijeva i sl. Pogledajte kako hrana utječe na našu probavu!

Mjesto

Rektorat, Trg Svetog Trojstva 3

Vrijeme

7.- 12. travnja 2014.

Ciljna publika

Predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti i građanstvo

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali sudionici

Nives Stojanović, Tereza Novoselić, Gorana Eljuga, Martina Širić, Dragana Jelenić, Ivana Odak, Ružica Vučić, Marija Pušić, Helena Šutalo

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis Pšenica, kukuruz, raž, riža, za njih ste čuli a sigurno ih i jedete često, neke  svaki dan. No što je s heljdom, ječmom, zobi, quinoa-om? Jeste li ih kušali? Kreirali smo razli kombinacije baš ovih, novih neobičnih žitarica na interesantno-slatko-mirisni način i zašto ih ne bi došli isprobati, možda vam se i svide.
Mjesto Laboratorij za senzorske analize
Vrijeme 22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali sudionici

Snježana Kožić, Dalibor Karas, Ivana Debelić, Maja Grgić, Maja Rečić, Maša Novak, Martina Boc

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis Na što vas asocira energetska bomba? A futuristička? Izazvat ćemo u vama eksploziju energije, vitamina i minerala. Kako bi postigli eksploziju u vama koristit ćemo najrazličitije boje, od žute, zelene, ljubičaste, crvene, narančaste. Dođite vidjeti, okusiti, omirisati i kušati naše futurističke energetske bombe!
Mjesto Laboratorij za senzorske analize
Vrijeme 22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Sandra Budžaki, doc.

Ostali sudionici

Ivan Kovač, Ana Jelinić, Goran Miljić, Maria Kovač, Darko Adžić, Ivana Čurković, Darijo Šibalić, Mirela Džakić, Helena Trogrlić

Kontakt osoba

Sandra Budžaki

Opis Dobivanje biodizela iz jestivog ulja postupkom transesterifikacije i usporedba gorenja dobivenog produkta i mineralnog dizel goriva.
Prikaz „gorenja“ vode (elektrolizom vode nastaje vodik koji sa kisikom u omjeru 1:2 gori; plin praskavac). Gorive ćelije – čista i obnovljiva energija iz vode. Voće i povrće kao izvor električne energije.
Mjesto Laboratorij za opću kemiju
Vrijeme 22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 13.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Indira Kosović, dipl. ing.

Ostali sudionici

Đurđica Ačkar, Ante Lončarić, Marija Nujić, Damir Krstanović, Ivan Tomas, Tomislav Rot, Josipa Mađarić, Iva Čobanković, Gordana Šelo, Zdravko Vulin, Davor Tkalec, Tamara Jurić, Milica Maletić, Tanja Janžek, Tea Šimić

Kontakt osoba

Indira Kosović

Opis Laboratorij budućnosti je mjesto gdje se odvijaju razni pokusi. Hrana svijetli, stvari „lete“, kriptonit se jede, jaja ulaze u bocu, plutaju na vodi, znanstvenici su otkačeni, a za ostalo vam je najbolje da dođete i sami provjerite!
Mjesto Laboratorij za biotehnologiju
Vrijeme 22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Doc. dr. sc. Stela Jokić

Ostali sudionici

Marina Rajić, Snježana Keleković, Ivana Komušanac, Andrea Bošnjak, Lorena Čakalović, Ana Ćurić, Nikolina Mendešević, Martina Jakovljević, Ana Roth, Lucija Kučko, Anja Bašnec

Kontakt osoba

Stela Jokić

Sponzor radionice http://www.vextra.ba/
Opis Zar nije već postalo dosadno stalno isčitavanje sastava krema koje nanosimo na svoju kožu? Nismo li već prešli granice (ne)opreznosti? Vratimo se u prošlost i s njom otkrijmo nove puteve budućnosti. Pružimo licu vječnu vitalnost, dodajmo komponente koje su ključne za uvijek poželjni sjajni ten i pobjedimo prištiće u tren vrlo jednostavnom tehnologijom. Na tom putu ostanite vjerni prirodi i inovacijama koje su vam dostupne na dohvat ruke. Saznajte što dobijete kada kombinirate destilaciju, Ag, vosak, maslinovo ulje, čokoladu te uljne i eterične ekstrakte!
Iznenadite se i oduševite našim malim laboratorijem prirodne kozmetike!
Mjesto Laboratorij za tehnološke operacije
Vrijeme 22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Tihomir Moslavac, izv. prof.

Ostali sudionici

tehnički suradnik DANIELA PAULIK, Nives Resiga, Ivana Markoljević, Katarina Tomas, Dajana Matić, Anja Bašnec, Ivana Jakobović, Danica Hrg, Marija Joskić, Maja Morača, Valentina Besten

Kontakt osoba

Tihomir Moslavac

Sponzor radionice

OPG Anita Mikac, Gornje Bazje
  OPG Davor Špoljar, Lukač
  VITA SOJA d.o.o., Zdenko Bundić, Vukovar
  Tvornica ulja Čepin 
  Organica Vita, Vraneševci

Opis Zanima li vas dobivanje ulja očuvanih nutritivnih svojstava i izrada neobičnih majoneza. Dođite na radionicu i upoznajte atraktivnu proizvodnju zdravog biljnog ulja i neodoljive majoneze budućnosti. Osjetite punoću okusa prirodnog tekućeg zlata i doživite raznolikost boja majoneza. 
Mjesto Laboratorij za tehnologiju ulja i masti
Vrijeme 22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali sudionici

Ivana Debelić, Maja Grgić, Maja Rečić

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis Koje su nas epidemije mučile? Danas smo svjedoci epidemije debljine, brze hrane i bezbroj dijeta a istovremeno smo svjedoci epidemija bolesti koje su u direktnoj povezanosti s ovim, ranije navedenima. Epidemija dijabetesa, bolesti srca i karcinoma. A koje nam epidemije prijete u budućnosti? Epidemije starih bolesti za koje se mislilo da ih je ljudska civilizacija davno iskorijenila, ali tu su i one koje nam prijete od opasnih kemikalija, toksičnog otpada, genetski modificiranih organizama.....dođite vidjeti koje su to sve epidemije budućnosti!
Mjesto Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3
Vrijeme 24.04.2013. sekcija od 16.00 – 19.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali sudionici

Dalibor Karas i Snježana Kožić

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis Što jedemo danas? Koju sve hranu možemo pronaći na policama? A kakvi su trendovi, kuda idemo u budućnosti? Hrana astronauta, dehidrirana hrana, hrana uzgojena na potpuno prirodan način, uzgoj starih sorti, orjentiranje na stare načine prehrane kao što je npr. UNESCO zaštićena Mediteranska prehrana. Hrana budućnosti ide k svojim korijenima ili kako bi se reklo „Back to basics“. Ili možda ipak ne? Dođite i prokomentirajte s nama kako će izgledati hrana budućnosti.
Mjesto Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3
Vrijeme 24.04.2013. sekcija od 16.00 – 19.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Sandra Budžaki, doc.

Ostali sudionici

Marija Kovač, Goran Miljić

Kontakt osoba

Sandra Budžaki

Opis U doba sve većeg porasta cijene nafte i veće ekološke svijesti, te informiranosti o posljedicama globalnog zatopljenja, obnovljivi izvori energije dobivaju sve veću potporu šire javnost. Uz dosadašnja istraživanja, patentiranje i primjenu biogoriva u svijetu, među kojima su najzastupljeniji biodizel, bioplin i bioetanol, dolazi također i do povećanog interesa za primjenu vode kao izvora energije u motorima sa unutarnjim sagorijevanjem. Voda je stabilna molekula koja ne gori, ali kada se djelovanjem elektrolize podijeli na vodik i kisik dobiva se goriva smjesa plinova, HHO ili plin praskavac, koja oslobađa energiju. Ubrizgavanjem plina praskavca proizvedenog u HHO generatorima u motore s unutarnjim sagorijevanje dovodi do poboljšanog izgaranja goriva i čišćeg ispuha. Vodik ima svojstvo da ulazi u kristalnu rešetku metala, te smanjuje mehanička svojstva metala, i povećava nakon određenog perioda vjerojatnost loma metala zbog čega se HHO generatori mogu koristiti samo u mješavini s postojećim gorivom ili prirodnim plinom za poboljšanje izgaranja i povećanje snage postojećih motora. Stupanj iskorištenja elektrolize vode se kreće od 50% do 80%. Kako se stupanj iskorištenja kod klasičnih termoelektrana i nuklearnih elektrana kreće od 30% do 45%, vidi se da se i elektroliza vode može iskoristiti kao obnovljivi izvor energije.
Mjesto Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3
Vrijeme 24.04.2013. sekcija od 16.00 – 19.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Jovica HARDI, red. prof. u trajnom zvanju

Ostali sudionici

 

Kontakt osoba

 

Opis Znanost kao vrhunska ljudska aktivnost najviše se u cijeloj povijesti čovječanstva razvijala iza II. svjetskog rata, od 1950. godine. Niz izuma i tehničkih inovacija bio je osnova naglog razvoja znanosti vezane za sva područja života. Mnogi pronalasci hrvatskih znanstvenika i velike armije svjetskih znanstvenika u zadnjem desetljeću, a poglavito nekoliko proteklih godina omogućiti će u bliskoj budućnosti puno bolji život čovječanstva. Upoznajte se sa samo dijelom najnovijih vrhunskih znanstvenih postignuća koja će oživjeti u bliskoj budućnosti. 
Mjesto Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3
Vrijeme Uvodno predavanje nakon Svečanog otvorenje Festivala znanosti
22.04.2013. 17.00 h

 

Voditelj aktivnosti

Ante Lončarić mag. ing.

Ostali sudionici

Marija Nujić, Marina Tišma, Stela Jokić, Đurđica Ačkar, Ines Banjari, Ivana Pavleković, Indira Kosović, Goran Miljić, Ivan Kovač

Kontakt osoba

Ante Lončarić

Opis Biogoriva proizvedena iz prehrambenih sirovina (bioetanol iz kukuruza ili šećerne trske, biodizel iz uljane repice, …) sve se više spominju kao zamjena za fosilna goriva. Ona sa sobom nose pozitivnu EKO notu jer, za razliku od fosilnih goriva koja malo po malo bivaju iskorištena (a i cijena im munjevito raste!), znatno reduciraju negativne posljedice koje nastaju upotrebom fosilnih goriva. U debati će se raspravljati o mogućoj upotrebi kukuruza za potrebe proizvodnje bioetanola u Slavoniji. Trebamo li kukuruz za prehranu ili za energiju? Na ova i slična pitanja dajte svoje odgovore, razmjenite mišljenja i argumente kao dio afirmacijske ili negacijske skupine.
Za sudjelovanje, pripremu i pravila igre, kontaktirajte nas!
Mjesto PTF
Vrijeme Prema dogovoru sa srednjim školama

 

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali sudionici

Dalibor Karas, Snježana Kožić, Ivana Debelić, Maja Grgić, Maja Rečić, Martina Širić, Gorana Eljuga, Nives Stojanović, Tereza Novoselić, Dragana Jelenić, Martina Boc, Maša Novak

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis Poster će prikazati kako su se hrana i prehrana razvijali od najranije povijesti, te koji su trendovi već vidljivi ali i koji se mogu očekivati u budućnosti. Kenut ćemo od sakupljačkog društva preko lovaca, hedonizma starih Grka pa preko današnjih mega-trgovačkih centara, fast-food lanaca i kolica s hot-dogovima na ulicama NY, megalomanskih porcija hrana, pa do superskupih restorana, minijaturnih porcija hrane i eko hrane, sve prema super futurističkoj hrani u ampulama i kapsulama, hrane astronauta. Pogledajte kako mi vidimo razvoj hrane.
Mjesto Rektorat
Vrijeme Cijelo vrijeme trajanja Festivala znanosti

Radionice:

Mjesto:   Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek, F. Kuhača 20, HR-31 000 Osijek
Vrijeme:   23. travnja, 2012., ponedjeljak, 12.00 - 14.00 h
    25. travnja, 2012., srijeda, 14.00 - 16.00 h
    26. travnja, 2012., četvrtak, 10.00 - 16.00 h

 

 • Čarolija laboratorijskih pokusa
 • Stela Jokić, Dajana Gašo, Nikolina Pavić, Ante Lončarić, Marija Nujić, Darko Adžić, Ana Ćurić, Ivana Kopić
 • Mijenjamo svije(s)t: „Upoznajte se s bioplastikom"
  Marina Tišma, Jelena Grgić, Ina Ivanković, Vlatka Jocić, Ivana Jozić, Marija Komar, Gorana Mikić, Helena Nađ, Marina Rajić, Maria Stuparić, Marija Škarica
 • Njušite li hranu? - 10 izazova za vaša osjetila
  Đurđica Ačkar, Ana Roth, Lucija Kučko, Tomislav Rot
 • Njupam 10 slatkiša - znam li koji su?
  Đurđica Ačkar, Vlatka Antunović
 • 1 recept za 10 proizvoda
  Indira Kosović, Olivera Dominković, Jelena Vuković, Danijela Jovanović, Vedrana Sović

  Predavanja:

Mjesto:   Rektorat, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Vrijeme:   26. travnja, 2012., četvrtak, 16.00 - 19.00 h

 

 • Deset protona koji život znače
 • Ivica Strelec
 • Q10
  Tihomir Kovač
 • 10 neobičnih gljiva
  Vedran Gradvol, Ivana Ivić, Manja Petrović
 • 10 mikrobiološki najopasnijih namirnica
  Hrvoje Pavlović, Tereza Novoselić, Nives Stojanović
 • Solar Power: Najbolje stvari u životu su besplatne!
  Stela Jokić, Ivan Čubel, Ivana Ćurković
 • Top 10 najzdravijih namirnica
  Ivica Strelec, Maja Grgić, Maja Rečić
 • 10 ... o čokoladi
  Antun Jozinović
 • 10 x rekreacija
  Ivica Strelec, Dalibor Karas
 • 10 sirovina iz našeg okoliša iz kojih se mogu proizvesti biogoriva
  Marina Tišma, Marija Komar, Helena Nađ
 • Za svakog ponešto...,
  Stela Jokić, Marina Rajić

 

Naslovnica Festival znanosti